Slopende campagne nekt Halsema niet
UTRECHT – Moe is ze, maar daar is helemaal niets van te merken. GroenLinkslijsttrekker Halsema slaat zich ogenschijnlijk met speels gemak door de slopende campagnetijd. Zo ook donderdag in Utrecht.
De toekomsttour, zoals de bustocht van Halsema door het land heet, voert haar deze keer eerst naar het campusterrein van de Universiteit Utrecht. Leden van Dwars, de GroenLinkse jongerenorganisatie, hebben de weg voor Halsema geplaveid; vlaggen zijn opgehangen, ballonnen opgeblazen.
Door het mooie weer zijn veel studenten van de Universiteit Utrecht en de plaatselijke hogeschool buiten. Ze gaan graag even horen wat Halsema te zeggen heeft. Die stelt hen niet teleur: „Het hoger onderwijs is bij GroenLinks het beste af.”
Een student wil weten wat het verschil is tussen GroenLinks en D66. „Op sociaal en groen terrein moet je echt ons hebben”, krijgt hij van Halsema als antwoord. „En wat doet D66 voor homo’s?” wil een ander weten. „GroenLinks bedoel je zeker?” repliceert Halsema. „Op dat punt zijn wij inderdaad inwisselbaar. Wij vinden allebei dat reformatorische scholen geen homo’s mogen weigeren.”
Halsema houdt de jeugd voor dat „wij klaar zijn voor de toekomst. En we hopen die met jullie in te gaan. Stem daarom op 9 juni op ons.”
Toekomst is het toverwoord in deze campagne. Overal duikt het woord op. In de campagne-slogan ”Klaar voor de toekomst” zit een knipoog naar de kabinetsformatie. Want GroenLinks is klaar voor regeringsverantwoordelijkheid. Eindelijk wil de partij ook op het pluche komen.
„Ik lijm mezelf vast aan de onderhandelingstafel en ga er niet meer weg voordat we in het kabinet zitten”, grapte Halsema onlangs al in haar partijblad. „In deze situatie, met een bijna onbestuurbaar land en met een klimaatcrisis, is er voor ons wel een heel grote reden om te regeren”, zei ze woensdagavond in NOVA.
Gretig
Wie zich zo nadrukkelijk aanbiedt, zal bij de formatiebesprekingen fikse aderlatingen moeten ondergaan. Is de partij niet iets te gretig? Halsema, weer onderweg naar de volgende campagneactiviteit, denkt van niet. GroenLinks zal niet tegen elke prijs tot het kabinet toetreden. „Er moet wel iets te regeren zijn.”
En of dat ook in combinatie met de CU zou kunnen? „Wij sluiten maar één partij uit en dat is de PVV”, stelt de GroenLinksleider. „Met de ChristenUnie hebben we op sociaal en groen terrein veel gemeen. Op ethisch gebied en op emancipatieterrein weer helemaal niet. Op die vlakken heeft de ChristenUnie de afgelopen jaren veel moeten inslikken en dat zal ze dan weer moeten doen.”
Mocht GroenLinks in de regering komen, dan blijft Halsema in de Kamer. „Waarom zou ik mezelf devalueren tot het ministerschap?” vraagt ze met een glimlach. „Volksvertegenwoordiger is het hoogste ambt.”
En waarom nu dat punt gemaakt over reformatorische scholen en homo’s, daarnet in Utrecht? In de praktijk komt het toch niet tot nauwelijks voor dat bijzondere scholen homoseksuelen de deur wijzen? „Het is weliswaar geen groot praktisch punt”, erkent Halsema, „maar wel een principieel probleem, zoals vaker bij ethische kwesties.”
Aangekomen in Bussum schroomt Halsema niet de bovengemiddeld welvarende mensen voor te houden dat rijken van GroenLinks verhoudingsgewijs meer moeten gaan betalen aan de zorg. Het Gooise publiek heeft een ander soort vragen voor haar in petto dan de studenten in Utrecht: Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek voor dure huizen? En met de vermogensbelasting?
Halsema krijgt in Bussum nog een prijs uitgereikt omdat ze de beste twitteraar is. De GroenLinkslijsttrekker heeft 58.000 volgers en laat daarmee al haar collega’s achter zich.
Ze ziet het nieuwe medium niet als stemmenwerfmachine, zei ze woensdagavond in NOVA. Ze gunt mensen gewoon af en toe een kijkje achter de campagneschermen: „Vanochtend kinderen naar oma gebracht voor een dagje en mezelf even door haar over mijn rug laten aaien. Fijn.” Of: „Voor de wallen is wel een telkens dikkere plamuurlaag nodig.” En: „Laat, moe, eindelijk thuis. Welterusten.”