VS zetten leger in tegen olievlek
NEW ORLEANS (ANP) – Het Amerikaanse leger gaat helpen bij de bestrijding van de olievervuiling in de Golf van Mexico bij de Amerikaans zuidkust. De gouverneur van de Amerikaanse staat Louisiana, Bobby Jindal, had de federale overheid al om bijstand gevraagd nadat de wind richting kust was gedraaid.
Oliemaatschappij BP liet weten blij te zijn met het aanbod van de strijdkrachten, maar wilde niet kwijt waaruit de hulp van de militairen zal bestaan. BP huurde het oliewinningsplatform Deepwater Horizon, dat vorige week explodeerde en later zonk waarna de olievlek ontstond. Inmiddels zijn er drie olielekken ontdekt. Daaruit stroomt ongeveer 800.000 liter olie per dag, meldde de kustwacht.Een alsmaar uitdijende, tientallen vierkante kilometers omvattende olievlek bedreigt vooral de kust van Louisiana. De kustwacht steekt delen van de drijvende olie in brand in de hoop zo een milieuramp te voorkomen.
Door de gedraaide wind groeit de kans dat de olie de Mississippidelta bereikt, een kwetsbaar natuurgebied bij de stad New Orleans. Het bedreigde gebied is onder meer een belangrijke overwinterings– en rustplek voor meer dan 70 procent van de watervogels in de VS.
Meer dan vierhonderd diersoorten lopen gevaar, stelde het ministerie van Natuur en Visserij van Louisiana. „Wanneer je gaat nadenken waarvoor dit gevolgen kan hebben, dan is het echt niet te geloven", aldus het departement.
De olie komt op een uiterst ongunstig moment. „Dit is echt een belangrijke tijd voor veel diersoorten in dit ecosysteem, want ze zijn juist begonnen met paaien en broeden", verklaarde Melanie Driscoll van milieuorganisatie Louisiana Coastal Initiative.
Oliemaatschappij BP heeft inmiddels erkend dat de lekkage vijf keer groter is dan eerder werd geschat. BP ontkende in eerste instantie dat er veel meer olie lekte en sprak over een klein meningsverschil met de kustwacht. Een woordvoerster van de kustwacht benadrukte dat het ook bij het getal van 800.000 liter om een schatting gaat en dat er veel „variabelen" zijn bij het berekenen van de precieze hoeveelheid.
Bij de ramp met het platform brak de pijp die van het platform naar de bron liep. Normaal gezien moet bij zo’n ongeval de oliebron automatisch worden afgesloten door de zogenoemde blowout preventer. Maar om onbekende reden is dat niet gebeurd.
Door de ontploffing van het booreiland kwamen vermoedelijk elf werknemers om. De zoektocht naar deze vermisten is inmiddels gestaakt.
Zeker een familie van een vermiste heeft een rechtszaak aangespannen tegen BP en tegen Transocean, de eigenaar van het platform. Topman Tony Hayward van BP legde de schuld bij Transocean. „De verantwoordelijkheid voor de veiligheid op het boorplatform ligt bij Transocean’, zei Hayward tegen de Britse omroep BBC. „Het gaat om hun platform, hun materiaal, hun mensen, hun systemen en hun veiligheidsprocessen".