Economie

Alleen de dropjespot is aards

Alleen de dropjespot die later op de avond opduikt is aards. De woorden zweven, tijdens een workshop van de Spirituele Management Tafel (SMT) over het creëren van een zakelijk of persoonlijk succeskompas.

28 April 2010 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 10:26
DRIEBERGEN – Ineke Rabbering is een van de initiatiefnemers van de Spirituele Management Tafel (SMT). SMT organiseert maandelijks een workshop over leiderschap en spiritualiteit. Foto Sjaak Verboom
DRIEBERGEN – Ineke Rabbering is een van de initiatiefnemers van de Spirituele Management Tafel (SMT). SMT organiseert maandelijks een workshop over leiderschap en spiritualiteit. Foto Sjaak Verboom

Theo Buijsrogge spreekt. Hij schreef het boek ”Succeskompas, richting geven aan je leven en werk”, en legt de ene na de andere oneliner neer. „Het creëren van de toekomst begint met loslaten”, zegt hij, en: „Waar je je tegen verzet, blijft bestaan in je ervaring.” Om te weten waarom dit belangrijk is in een organisatie moeten de deelnemers wachten tot na de pauze, en ook dan blijft de vertaling naar de praktijk abstract.Met verlangen is veel voor elkaar te krijgen, betoogt Buijsrogge. Zelf is hij zo ver dat, als hij genoeg hoopt dat de verkeerslichten op een lange weg in zijn woonwijk op groen springen als hij komt aanrijden, die inderdaad op groen staan. „De meeste. Allemaal lukt me nog niet. Dat zal wel door iets technisch komen.” Geduld en vertrouwen zijn nodig in dit proces, zegt Buijsrogge. „Geloof – en het gebeurt, alleen vaak anders dan je verwacht.”

Een vrouw in de zaal geeft het voorbeeld van een parkeerplaats. „Als ik op zaterdagmiddag boodschappen ga doen en denk dat er geen parkeerplek zal zijn, is die er ook niet. Maar als ik denkt dat er één vrij is, bij de ingang, dan is dat zo.”

De workshop met Buijsrogge trok eind maart een kleine dertig mensen. Op dergelijke bijeenkomsten, die SMT maandelijks op touw zet in De Salon op Landgoed de Horst in Driebergen, komen soms wel tachtig bezoekers. Gemiddeld zijn het er vijftig tot zestig, vertelt initiatiefneemster Ineke Rabbering.

SMT presenteert zich als „een platform/netwerk van én voor ondernemende managers en professionals die wegen zoeken om spiritualiteit zinvol te integreren in hun werk.” Rabbering: „We willen in deze hectische maatschappij tijd nemen voor bezinning.”

In Buijsrogges lezing komen termen voor die voor ingewijden wellicht gesneden koek zijn, maar niet voor leken. Hij zegt dat het doel van ons leven „ontwikkeling van je Zelf” is, en dat gebeurt door „creëren en ervaren.” „Je Zelf is in essentie onvoorwaardelijke liefde, compassie, dienstbaarheid, kennis, kracht, intuïtie.” Het Zelf staat tegenover het Ego, dat puur op zichzelf is gericht.

Het succeskompas van Buijsrogge zou onder andere leren hoe organisaties duurzaam succesvol kunnen worden, hoe de missie van een bedrijf verbindend, richtinggevend en onderscheidend kan zijn en hoe een manager leiding kan geven aan aanstormend talent. De kunst is om waarden, talenten, doel en missie dezelfde kant op te laten gaan.

Wat is spiritueel leiderschap precies? Het deel van de groep dat die vraag krijgt –na de maaltijd, die altijd vegetarisch is– moet er diep over nadenken. Duidelijk is dat winst niet centraal staat, maar wat wel?

„Alles wordt menselijker”, zegt iemand. „Je hebt aandacht, liefde voor de mensen.” Wat dat een werknemer in een fabriek concreet oplevert, wordt niet duidelijk. Om die te beschermen, bestaan er cao’s, maar er klinkt een krachtig ”nee” op de vraag of een cao niet voldoende is.

In de praktijk lijkt spiritualiteit te raken aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), waarbij de drie p’s –people, planet en profit– een belangrijke rol spelen. Alleen komt daar expliciet de zingeving bij. Iedereen mag zelf bepalen wat voor hem zinvol is. Het Zelf. God.

In het exemplaar van Business Spiritualiteit Magazine Nyenrode, dat de bezoekers na afloop meekrijgen, blijkt hoe divers de inspiratiebronnen voor spiritualiteit op de werkvloer zijn. Zo volgt na een artikel over de Regel van Augustinus –het Praeceptum, over leiderschap die de persoonlijke ethiek van de leider verbindt met zijn professionele handelen– een stuk over een Indiaas leiderschapsmodel.

Spiritueel leiderschap, zegt Ineke Rabbering na afloop nadenkend, draait om waarnemen. „Om contact maken. Om aandacht. Om de tijd nemen.”

Of dit soort leiderschap zakelijk wel interessant is? Snel mensen eruit gooien bij te weinig winst hoort er in elk geval niet bij, meent Rabbering. „Spiritualiteit draait ook om duurzaamheid. Een spiritueel leider zegt bij verlies eerder: Oké, we verliezen nu, hoe kunnen we het beter gaan doen? Hij kijkt naar de lange termijn.”

Dit is het zevende deel in een serie over spiritualiteit. Vrijdag deel 8.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer