Kerk & religie

Ophef over uitspraak kardinaal Simonis

Er is veel ophef ontstaan over de uitspraak van kardinaal Simonis dat de Nederlandse bisschoppen niet op de hoogte waren van het misbruik binnen rooms-katholieke instellingen. ”Wir haben es nicht gewusst” zijn volgens hoogleraar Ton Nijhuis „gevleugelde woorden van iemand die liegt.”

Kerkredactie
25 March 2010 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 10:11
Simonis. Foto ANP
Simonis. Foto ANP

Kardinaal Simonis deed zijn omstreden uitspraak dinsdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman. Hij zei daarmee niet af te weten van het misbruik binnen rooms-katholieke instellingen.Simonis leek zijn woorden weloverwogen te kiezen. Maar volgens Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, is de kardinaal zich waarschijnlijk „er minder van bewust dat de uitdrukking nu precies het tegenovergestelde betekent van de oorspronkelijke betekenis.” De Duitse woorden staan namelijk voor een ontkenning van wat men weet of had moeten weten. De uitdrukking werd gebruikt door Duitsers die aangaven niets af te weten van de massale Jodenvernietiging in de Tweede Wereldoorlog.

Volgens kerkhistoricus Peter Nissen zijn de woorden „een symbool geworden voor het zoeken naar uitvluchten. Dat maakt de situatie van misbruik des te ernstiger. We hebben het wel kunnen weten en hadden iets moeten doen”, zei hij woensdag tegen de NOS.

De woorden van Simonis zijn extra beladen omdat de kardinaal in zijn tijd als bisschop te maken kreeg met enkele gevallen van misbruik. Nijhuis: „Dus hij wist het wel en hij had op zijn minst actief kunnen onderzoeken of het louter om incidenten ging of om een algemener patroon.” Simonis schakelde pastorale hulp in, maar deed geen aangifte.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde donderdagmorgen dat paus Benedictus XVI in de jaren negentig, toen hij nog een belangrijk functionaris van het Vaticaan was, geen actie heeft ondernomen tegen een Amerikaanse priester die mogelijk zo’n 200 dove jongens misbruikte. De geestelijke werd niet uit het priesterambt gezet, hoewel meerdere Amerikaanse bisschoppen herhaaldelijk waarschuwden dat de kerk in verlegenheid zou worden gebracht als niet werd ingegrepen.

Het Vaticaan maakte woensdag bekend dat de paus het aftreden van de Ierse bisschop John Magee heeft goedgekeurd. De bisschop van Cloyne diende vorig jaar zijn ontslagverzoek in naar aanleiding van een onderzoeksrapport uit 2008, waarin de leiding van zijn bisdom werd beticht van nalatigheid in de zaak van twee pedofiele priesters.

Het kabinet van de Duitse bondskanselier Merkel heeft woensdag een panel van deskundigen in het leven geroepen dat zich gaat bezighouden met de beschuldigingen van seksueel misbruik binnen de kerk en elders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer