Kerk & religie

Pleegouders willen overleg met Marokko

De pleegouders van het kindertehuis Village of Hope, die vorige week Marokko werden uitgezet, hopen in overleg met de Marokkaanse overheid tot een oplossing te komen voor de 33 pleegkinderen. Ze roepen de Nederlandse regering en de Nederlandse ambassade in Rabat op zich hiervoor in te zetten.

ANP
15 March 2010 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 10:06
Een aantal pleegkinderen van Village of Hope. Foto Village of Hope
Een aantal pleegkinderen van Village of Hope. Foto Village of Hope

Vorige week werden zestien medewerkers van Village of Hope Marokko uitgezet, onder wie zeven Nederlanders. Volgens de autoriteiten zouden zij zich schuldig maken aan zendingswerk. Betrokkenen ontkennen dat. Ze vangen al tien jaar kinderen op in het dorp Ain Leuh en de kinderen gaan daar naar een islamitische basisschool. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) riep de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag op het matje vanwege de kwestie, maar sindsdien blijft het angstvallig stil, zegt Else Boonstra van Village of Hope.De pleegouders hebben geen contact meer met de kinderen. Van een Marokkaanse medewerker die bij de kinderen mocht blijven, hoorden ze dat de kinderen nog in het tehuis zijn en op hun school goed worden opgevangen. Twee kinderen die extra zorg nodig hebben, zouden in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Directeur Herman Boonstra van Village of Hope kwam twaalf jaar geleden naar Marokko. Het tehuis in Ain Leuh nam hij over toen dit dreigde te sluiten, vertelt Else Boonstra. Tien jaar werden de kinderen er opgevangen door pleegouders van verschillende nationaliteiten, onder andere Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Engeland.

Naast de beschuldiging van zendingswerk, stelt de Marokkaanse minister van Communicatie dat de pleegouders in strijd met de adoptiewetten handelen. Maar volgens de Village of Hope gaat het om kinderen die nergens anders terecht kunnen en vindt de opvang plaats met medewerking van de Caid (de burgemeester). „De kinderen stonden onder toezich van de Marokkaanse kinderrechter, die voogdijschap had over hen”, aldus Village of Hope.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer