TUK belegt studiedagen rond Schriftgezag
De Theologische Universiteit in Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt belegt de komende tijd drie studiedagen over het gezag, de uitleg en de toepassing van de Heilige Schrift. Zaterdag wordt de eerste bijeenkomst gehouden.
De universiteit wil met de studiedagen ingaan op actuele vragen in vrijgemaakte kring, licht rector prof. dr. M. te Velde toe. Binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) zijn de laatste twintig jaar herhaaldelijk vragen gesteld rond het Schriftgezag.Prof. Te Velde: „Wij komen uit een traditie die nauw aansluit bij Abraham Kuyper en de uitspraken van de gereformeerde synode van Assen 1926. Prof. dr. J. van Bruggen heeft de jaren door veel werk verricht als het gaat om het verdedigen van de betrouwbaarheid van de Schrift, onder andere in het harmoniseren van gegevens van het Nieuwe Testament. De laatste twintig jaar is er een beweging ontstaan doordat onder anderen de hoogleraren C. Trimp en A. L. Th. De Bruijne over de leer van de inspiratie en over geschiedschrijving in de Bijbel hebben gepubliceerd in het boek ”Woord op schrift”. Ook op vrijgemaakte synodes zijn vragen over deze thematiek aan de orde geweest, zoals rond echtscheiding en de plaats van sabbat en zondag.”
De TUK wil „voluit gereformeerd” zijn, aldus de Kamper universiteit in haar aankondiging van de studiedagen, maar wil ook ingaan op allerlei vragen die er in de Bijbelwetenschap worden opgeworpen en waarmee ook gereformeerde theologen aan het werk zijn. Doel van de studiedagen is dat deze vragen uit de sfeer van de polarisatie gehaald worden, aldus prof. Te Velde. „Het zijn reële, boeiende en belangrijke vragen die we in het grote kader van de Schriftleer aan de orde willen stellen. We hopen dat er een goed gesprek ontstaat.”
De eerste bijeenkomst heeft morgen plaats, in Kampen. Prof. te Velde, prof. dr. E. A. de Boer (TUK) en prof. dr. G. C. den Hertog (Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn) spreken over ontwikkelingen in het Schriftgezag in gereformeerde kring in de negentiende en twintigste eeuw. Daarbij komen ook de publicatie ”Woord op schrift” en de uitspraken van Assen 1926 aan de orde. De daaropvolgende twee studiedagen zijn op 6 februari en 6 maart.