Huwelijk kan niet zonder openheid
De man als het hoofd en de vrouw als het hart: zo ziet ds. W. Pieters de plaats van de man en de vrouw in het huwelijk.
De hersteld hervormde predikant sprak zaterdag tijdens de Kruispuntconferentie in Harderwijk. De conferentie over huwelijk en gezinsvorming was georganiseerd door de Herstelde Hervormde Jongeren Organisatie (HHJO) en het Landelijk Contact Jeugdwerk Christelijke Gereformeerde Kerken (LCJ).Volgens Steven Middelkoop (HHJO) en Kees van Vianen (LCJ) wordt de conferentie gekenmerkt door kleinschaligheid. „Bij vragen rond het huwelijk gaat het vaak over intieme zaken. Die passen beter in een kleine groep. De sfeer is prima: open en zoekend.”
De conferenties hebben om het halfjaar plaats. De jeugdwerkleiders benadrukken het belang van toerusting in een tijd waarin het huwelijk onder druk staat. „Het gaat om stellen met een stabiele relatie die zich op het huwelijk voorbereiden of pasgetrouwd zijn. Deze keer hadden zich alleen jongeren aangemeld die nog niet getrouwd zijn.” De vijftien deelnemende stellen komen uit diverse kerkverbanden.
Pieter van den Dool uit Noordeloos en Marije de Jong uit Hoevelaken hebben de deelname cadeau gekregen van hun ouders. Ze gaan in juni trouwen en vinden de conferentie een „belangrijke stap.” „Het is belangrijk om bewust bezig te zijn met de voorbereiding op het huwelijk en gewezen te worden op dingen, waaraan je eerder niet gedacht hebt.”
Aan het referaat van ds. Pieters gaat een voorstelrondje vooraf, waarin elke deelnemer een aantal goede eigenschappen van zijn of haar partner moet noemen en een slechte eigenschap van zichzelf. Een aangelegen punt tijdens de toespraak is de onderdanigheid van de vrouw, waarover het huwelijksformulier spreekt. Ds. Pieters: „De man is het hoofd, de vrouw is het hart. De man is wel het hoofd van de vrouw maar niet haar baas. Hij is wel beslissingsbevoegd, maar hij mag niet tiranniek optreden. De vrouw is een hulp van de man die zonder vrouw hulpeloos is. De man moet zijn vrouw liefhebben, zoals Christus de gemeente heeft liefgehad. Als de man zich zo wil geven aan de vrouw, is onderdanig zijn niet zo moeilijk.”
Het gaat volgens de predikant om een levenslange les in zelfverloochening. „Als je geleerd hebt om jezelf te verloochenen voor God, kun je dat ook voor elkaar. Je bent er niet voor jezelf. Het is een verschil of je alleen maar zelf gelukkig wilt worden in het huwelijk of dat je de ander gelukkig wilt maken. In dat geval ben je op je vijftigjarig huwelijksjubileum nog niet op elkaar uitgekeken.” Tijdens de vragenbespreking zegt hij dat veel huwelijken stranden doordat mannen en vrouwen hun taak niet weten: als de man geen leidinggeeft of als de vrouw geen inbreng heeft.
De predikant vindt geestelijke eenheid belangrijk. „God moet de eerste plaats hebben in het leven. Hierover moet je het met elkaar hebben en het is goed om met elkaar over de diepste zonden te spreken. Als je het erover eens bent dat God de eerste is, zul je het ook wel eens worden over andere dingen.”
De predikant uit Garderen pleit voor openheid in het huwelijk, ook op het gebied van seksualiteit. Hij benadrukt dat de een er voor de ander moet zijn. „Als dat van twee kanten gebeurt, is de weg gebaand en komen de overige vragen wel op hun pootjes terecht.”
Seksualiteit en gebed zijn niet met elkaar in strijd, aldus ds. Pieters. „Dat er verkeerde hartstochten bij te pas kunnen komen, geldt ook voor andere dingen.”