Buitenland

Apocalyptische film schokt islamitisch Indonesië

In Indonesië heeft de Amerikaanse rampenfilm “2012” deze week alle bezoekersrecords gebroken. De speelfilm vertelt over het einde van de wereld, en heeft tot grote opschudding geleid in het grootste moslimland ter wereld. Moslimleiders bestempelen ”2012” als misleidend en in strijd met het islamitische geloof. „Alleen Allah weet wanneer de ondergang van de wereld zal komen.”

Van onze correspondent
20 November 2009 23:01Gewijzigd op 14 November 2020 09:12
BIMA – Deze maand trof een aardbeving Bima, Indonesië. „Mensen worden bang door de rampen, en kijken daarom ”2012”.” Foto EPA
BIMA – Deze maand trof een aardbeving Bima, Indonesië. „Mensen worden bang door de rampen, en kijken daarom ”2012”.” Foto EPA

Vooralsnog lijkt de woede van diverse moslimleiders averechts te werken. Sinds de première vorige week vrijdag staan er steevast eindeloze rijen voor de bioscoopzalen in het door natuurrampen geplaagde Indonesië. In Jakarta besloten veel bioscopen om de Hollywoodfilm in meerdere zalen te vertonen.De door Sony Pictures gefinancierde film vertelt over de eeuwenoude voorspelling van de oude Maya’s dat de wereld in 2012 zal ophouden te bestaan. De legende vertelt dat op 21 december 2012 13 periodes van 144.000 dagen verstreken zijn sinds het begin van de Mayakalender. De oude Maya’s zouden hebben geloofd dat er hierna een nieuw tijdperk aanbreekt.

„Ik ben gewoon heel nieuwsgierig naar de theorie dat de wereld in 2012 vergaat”, vertelt de 21-jarige studente Tika in een volgepakte bioscoop in een winkelcentrum in Bekasi, een buitenwijk van Jakarta. De rij wachtenden voor de kassa begint al op de roltrappen bij de verdieping onder de bioscoop. De Hollywoodfilm wordt hier in twee zalen vertoond. „Ze hebben alleen nog kaartjes voor halfelf ’s avonds. Zullen we die maar kopen?” smeekt een gesluierde vrouw. „Veel te laat, hoeft niet”, zegt haar vermoeide uitziende man hoofdschuddend. „Geeft niet, ik moet hem zien”, antwoordt ze vastberaden.

„Indonesiërs zijn erg nieuwsgierig naar een film over het einde van de wereld. Want ze kennen zelf de gevolgen van natuurrampen, dus het is iets dat ze dagelijks bezighoudt”, vertelt de 35-jarige Antonia, die voor een groot filmbedrijf in Indonesië werkt. „Mensen worden flink paranoïde door alle rampen, en ze koppelen de film aan die rampen. Het is een perfecte timing dat de film nu uitkomt.”

Sinds 2004 hebben twee tsunami’s en een groot aantal zware aardbevingen honderdduizenden Indonesische slachtoffers geëist. Dit jaar vielen meer dan 1100 doden bij twee zware aardbevingen in West-Sumatra en West-Java.

Vooral op Java protesteren lokale afdelingen van de gezaghebbende moslimraad MUI fel tegen de vertoning van de apocalyptische film. Volgens hen is de Hollywoodfilm misleidend en in strijd met het islamitische geloof. In Bogor verbrandden woensdag woedende scholieren illegale dvd’s van ”2012”. In het Javaanse plaatsje Situbondo vielen leden van MUI internetcafes binnen. Verbaasde tieners werden ondervraagd of ze op internet de film hadden gedownload of bekeken. Illegale dvd’s van de rampenfilm werden direct in beslag genomen. De film zou onrust in de gemeenschap van Situbondo veroorzaken.

Volgens MUI-voorzitter Mahmud Zubaidi in het Javaanse Malang is de film namelijk in het bijzonder ongeschikt voor moslims. „Alleen Allah weet wanneer de ondergang van de wereld zal komen”, aldus de Javaanse moslimleider, die waarschuwde dat de speelfilm mensen verkeerde ideeën kan geven over de ondergang van de wereld. Maar net zoals elders op Java heeft ”2012” in Malang tot enorme belangstelling en lange rijen voor de bioscoop geleid.

Niet alle prominente moslimleiders in Indonesië zijn overigens tegen de film gekeerd. De populaire imam Yusuf Mansyur benadrukte in The Jakarta Post dat ”2012” een fictief verhaal is. „Ga het gewoon kijken voor je plezier, en laat je niet meeslepen”, aldus de jonge Mansyur, die een populair televisieprogramma heeft.

Het progressieve Islamic Liberal Network bestempelde de reactie van MUI in Malang als „dom.” MUI-leden in Malang zouden het gerucht hebben verspreid dat personages in de film de rampen overleefden in een kerk, maar een moskee compleet verwoest werd. In de speelfilm is echter vooral te zien hoe de Sint-Pietersbasiliek in Rome compleet verwoest wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer