Toch rol voor personeel en middenstander in Winkeltijdenwet
CDA, PvdA en ChristenUnie willen de belangen van kleine winkeliers en werknemers toch expliciet opnemen in de nieuwe Winkeltijdenwet die het misbruik van koopzondagen moet tegengaan.
De coalitiepartijen stelden donderdagavond tijdens een Kamerdebat over de koopzondag een amendement van SGP en SP hiertoe te zullen ondersteunen.De Kamer debatteerde donderdag over twee wetsvoorstellen die de wildgroei van koopzondagen aan banden moeten leggen koopzondag; een kabinetsvoorstel en een initiatiefwet van SGP en SP.
Zoals verwacht steunen de coalitiepartijen het wetsvoorstel van Minister Van der Hoeven van Economische Zaken dat een einde moet maken aan het misbruik dat gemeenten maken van de Winkeltijdenwet door met een dubieus beroep op toeristische aantrekkingskracht extra koopzondagen toe te staan.
Als het aan de CDA-bewindsvrouw ligt, moeten gemeenten straks bij de afweging over het toestaan van extra koopzondagen in toeristische gebieden naast harde economische belangen ook immateriële belangen een rol laten spelen, zoals zondagsrust, leefbaarheid, veiligheid en openbare orde.
In hun initiatiefwetsvoorstel stellen SGP en SP onder meer voor om daarbij ook de belangen van kleine winkeliers en werknemers expliciet op te nemen. Enkele weken geleden gaven CDA, PvdA en CU echter aan daar niets in te zien en het voldoende te vinden als Van der Hoeven mondeling zou benadrukken dat ook deze belangen zwaarwegend zijn.
Donderdagavond bleken de coalitiepartners zich echter toch te scharen achter een amendement van SGP en SP om de belangen van kleine winkeliers en winkelpersoneel expliciet op te nemen in het kabinetsvoorstel. Ook Van der Hoeven liet weten hier “positief” tegenover te staan.
Naast SGP en SP bepleiten ook vakorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, RMU en GMV al langer om kleine winkeliers en winkelpersoneel een stem te geven in de discussie over koopzondagen. Daartoe hebben zij de actie Winkelrust opgezet, waarvoor inmiddels ruim 38.000 handtekeningen zijn verzameld.
Van der Hoeven gaf verder aan haar best te zullen doen de nieuwe regels voor de koopzondag per 1 juli 2010 ingevoerd te krijgen. Zelf ziet ze de aanscherping liever pas per 1 januari 2011 ingaan, omdat eind 2010 het gros van de crisismaatregelen afloopt die het kabinet trof voor deze economisch moeilijke tijden.
Een Kamermeerderheid wil echter meer vaart maken. Invoering per 1 januari 2010 lukt echter niet meer omdat ook de Eerste Kamer nog over de wet moet oordelen. Na invoering krijgen gemeenten nog een jaar de tijd hun besluitvorming aan te passen aan de gewijzigde wet.