Verdeelde reacties op besluit Hedwigepolder
Het kabinet heeft vrijdag besloten om de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder onder water te zetten. Verschillende organisaties en politieke partijen reageren op het besluit.
SGP: De SGP in de Tweede Kamer is en blijft erop tegen dat vruchtbare landbouwgronden van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland gedwongen worden ontpolderd. Volgens de fractie heeft het kabinet het parlement en de Zeeuwen in april blij gemaakt met een dode mus, omdat toen de indruk werd gewekt dat het kabinet serieuze mogelijkheden zag voor alternatieven voor het onder water zetten van de polder. „Achteraf blijkt deze voorstelling van zaken niet te kloppen. De SGP houdt aan deze gang van zaken een nare smaak over”, stelde de oppositiepartij vrijdag in een reactie op het kabinetsbesluit. De fractie vreest dat hiermee het hek wordt opengezet voor nog meer ontpolderingen in Zeeland.CHRISTENUNIE: De ChristenUnie betreurt het dat er geen alternatief meer is voor het ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland. „Het was ons een lief ding waard geweest als er een alternatief gevonden kon worden, daarom hebben we onderzoeken daarnaar ook altijd gesteund”. Dat stelde Tweede Kamerlid Cramer van de regeringsfractie vrijdag in een reactie op het besluit om de Hedwigepolder onder water te zetten. Het is volgens hem goed dat er nu een „eenduidig besluit” is genomen.
VVD: De VVD heeft geen goed woord over voor het besluit van het kabinet om de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland onder water te zetten. Tweede Kamerlid Helma Neppérus van die fractie is boos dat het kabinet is „gezwicht voor de Belgen”. Ze vindt het „ongelofelijk dat het kabinet zonder blikken of blozen Zeeland zo’n klap toebrengt, terwijl het nog niet eens zeker is dat er wel natuurcompensatie nodig is”. De VVD hoopt dat de Tweede Kamer nu alsnog een einde maakt aan „deze kolderieke vertoning”.
Neppérus vestigt haar hoop daarbij op haar Zeeuwse CDA-collega Ad Koppejan, die zich in een aangehouden motie keert tegen een gedwongen ontpoldering van de Hedwigepolder. Als Koppejan zijn woord houdt en zijn motie in stemming zou brengen, „hebben we een meerderheid in de Tweede Kamer om het kabinet tegen te houden”, aldus Neppérus. „We zullen zien hoe betrouwbaar de stevige woorden van het CDA waren”.
VLAAMSE REGERING: Minister-president Kris Peeters van de Vlaamse regioregering noemt het besluit van het Nederlandse kabinet om de Hedwigepolder onder water te zetten „een stap in de goede richting”.
Maar Peeters is pas echt gerust „als de baggerwerken voor de verdieping van de Schelde op Nederlands grondgebied effectief gestart zijn”, zei hij vrijdag. Peeters en andere Belgische politici beschuldigden Nederland er de afgelopen tijd van afspraken niet na te komen over de uitdieping van de Westerschelde. De maatregel is nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken.
Ook Vlaams minister Hilde Crevits, verantwoordelijk voor het havenbeleid, en de Antwerpse havenwethouder Narc Van Peel reageerden positief op het Nederlandse besluit. Vanuit Antwerpen was eerder gedreigd met schadeclaims als Nederland gemaakte afspraken niet zou nakomen.
PROVINCIE ZEELAND: De provincie Zeeland heeft laten weten teleurgesteld te zijn over het kabinetsbesluit de Zeeuws–Vlaamse Hedwigepolder onder water te zetten.
Het kabinet zou dit besluit genomen hebben om tegemoet te komen aan de afgesproken natuurcompensatie als antwoord op het verder verdiepen van de Westerschelde. In Zeeland is daarover grote beroering ontstaan. Een woordvoerder van de provincie heeft alle betrokkenen in Zeeland inmiddels geïnformeerd over het nog niet officieel bekendgemaakte besluit. Hij laat na overleg met gedeputeerde Piet Hamelink weten geen mogelijkheden te zien het besluit aan te vechten. „Het kabinet is niet over één nacht ijs gegaan”, aldus de woordvoerder.
ZMF: De Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF) is blij met het kabinetsbesluit om de Hedwigepolder onder water te zetten. Het besluit is goed voor de Westerschelde.
Woordvoerder Gijs van Zonneveld betreurt het wel dat het besluit lang op zich heeft laten wachten, zo liet hij vrijdag weten. Van Zonneveld zegt het verdriet van de tegenstanders te begrijpen. „Maar dit is broodnodig voor het herstel na de verdieping van de Westerschelde”.