Kerk & religie

Verenigingsgebouw Gameren

De hervormde gemeente te Gameren neemt zaterdag haar nieuwe verenigingsgebouw in gebruik. Het kerkelijk centrum Elim aan de Delkant 5a vervangt het oude verenigingsgebouw aan de Schoolstraat.

Kerkredactie
29 September 2009 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 08:46

Het gebouw aan de Schoolstraat was oorspronkelijk een oude kleuterschool en wordt sinds 1978 gebruikt door de hervormde gemeente. Het gebouw is inmiddels sterk verouderd en functioneert niet meer optimaal. Het gebouw zal tijdelijk gebruikt worden door de plaatselijke basisschool. Dit geeft de basisschool gelegenheid om een uitbreiding te realiseren. Daarna wordt het gebouw afgestoten.Het nieuwe kerkelijk centrum heeft drie zalen die te verenigen zijn tot één grote ruimte. Verder zijn er een keuken en een bibliotheek- en vergaderruimte in het gebouw. De bovenverdieping van het gebouw is speciaal voor de jongeren ingericht en biedt gelegenheid tot bezinning en ontspanning. Rond het gebouw is parkeergelegenheid voor zo’n 75 auto’s.

Een gedeelte van het gebouw is ingericht als mortuarium met een koelgedeelte, opbaarruimte en een familie­kamer. Het mortuarium is afzonderlijk bereikbaar en staat open voor een ieder die op gepaste wijze afscheid wil nemen van een overledene. Tijdens een condoleance of begrafenisdienst kan gebruik worden gemaakt van één of meerdere zalen van het kerkelijk centrum.

In het kerkelijk centrum vinden de reguliere activiteiten plaats van de gemeente. Daarnaast is het mogelijk het gebouw voor verjaardagen en recepties in besloten kring te gebruiken. Voor het gebruik van het gebouw heeft de kerkenraad beleidsregels opgesteld. Hiermee wordt beoogd dat de activiteiten niet in strijd zijn met het beleidsplan van de gemeente.

Vanaf 13.30 uur worden bezoekers zaterdag ontvangen in het kerkelijk centrum. Van 14.00 uur tot 15.30 uur is er een officieel gedeelte waarin ds. G. Wassinkmaat een meditatie zal houden. Zangkoor Marijke hoopt hieraan ook een bijdrage te leveren. Na afloop is er gelegenheid om het gebouw te bezichtigen.

De bouw van het verenigingsgebouw is in mei 2008 begonnen. Veel werk is er verzet door vrijwilligers.

Hervormd Achterberg 100 jaar

De hervormde gemeente te Achterberg herdacht half september haar honderdjarig bestaan: op 28 augustus 1909 is men begonnen om kerkdiensten te beleggen in Achterberg. Voordien waren de Achterbergers aangewezen op kerkelijk Rhenen.

In de herdenkingsdienst op zondagmorgen 13 september stond ds. A. Langerak, parttime predikant van Achterberg, in de prediking stil bij de tekst die ook op het kerkzegel staat, namelijk 2 Korinthe 6:2b: „Ziet, nu is het de welaangename tijd, ziet, nu is het de dag der zaligheid.”

Tevens werd op monumentendag, 12 september, de restauratie van de toren afgerond. De inwerking van vocht gepaard met aantasting door boktor maakte deze restauratie broodnodig.

Bij deze gelegenheid werd de luidklok onder handen genomen door klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. Het bedrijf plaatste ook een uurwerk op de toren, een geschenk van Rabobank Rhenen aan de gehele dorpsgemeenschap van Achterberg.

Heilig Hartkerk Breda

De rooms-katholieke Heilig Hartkerk aan de Baronielaan te Breda is definitief gered van de slopershamer.

De eigenaar van de kerk, Stichting Woonzorg Nederland, is door de burgerlijke gemeente Breda gevraagd om voor 1 december het gebouw over te dragen aan Monumenten Fonds Brabant. Dat fonds kan een passende bestemming zoeken voor het kerkgebouw.

De Heilig Hartkerk is sinds 1986 door het bisdom Breda onttrokken aan de eredienst. Sinsdien hebben eigenaren en andere betrokkenen bijna voortdurend met elkaar overhoop gelegen over de toekomst van de kerk.

In 2000 werd een sloopvergunning afgegeven voor de kerk, gebouwd tussen 1903 en 1907 in neogotische stijl door architect P. J. van Genk. Krakers hielden het pand bezet en de vereniging Behoud Heilig Hartkerk organiseerde demonstraties. Later werd de vergunning ingetrokken.

De Raad van State verklaarde in 2004 na jaren van gesteggel het pand tot rijksmonument. De eigenaren, toen nog projectontwikkelaar Ouwehand Bouw Groep te Katwijk en Stichting Woonzorg Nederland, wilden na sloop van het gebouw een appartementencomplex laten verrijzen op de locatie.

Een optie voor gedeeltelijke sloop van de kerk haalde het ook niet. Volgens de gemeente Breda heeft de stad genoeg appartementen.

Wat nu de bestemming van de kerk wordt, is niet duidelijk. Het kerkgebouw is door de jaren heen erg afgetakeld. De toren van de kerk staat momenteel in de steigers. De restauratie, die nog niet af is, heeft al zo’n 2 miljoen euro gekost.

Nieuwe kerk Assen-Kloosterveen

De gereformeerde kerk vrijgemaakt te Assen (Assen-Kloosterveen) heeft vorige week zondag haar nieuwe kerkgebouw Het Lichtpunt in gebruik genomen. Vorige week hield de kerk activiteiten voor gemeenteleden en de buurt.

De bouw van de kerk duurde veertien maanden. Tot die tijd kerkten de leden in de oude hervormde kerk te Bovensmilde aan de Hoofdweg. De protestantse gemeente Bovensmilde kerkt na de fusie van 2004 in de gereformeerde kerk aan de ds. L. Dijkstrastraat.

Kloosterveen is de nieuwste woonwijk van Assen. De wijk aan de zuidwestkant van de stad telt ongeveer 5500 woningen.

„Met het betrekken van dit gebouw hoopt de kerkelijke gemeente haar rol in de wijk Kloosterveen te kunnen gaan spelen”, aldus de website van de kerk. Het gebouw dient een lichtpunt te zijn, „een kerkgebouw waar God wordt geëerd en geprezen en waar vanuit het Evangelie van Jezus Christus wordt verspreid in de wijk.”

Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer