Wonen in een glazen huis
Een Huf Haus loop je niet zomaar voorbij. Zo’n woning valt op door het gebruik van veel glas en houtwerk. In Nederland zijn dergelijke onderkomens op de vingers van één hand te tellen. Als het aan vertegenwoordiger Onno Brasser ligt, is dat snel verleden tijd. De stulp op het Utrechtse platteland ziet hij als een veelbelovende nieuweling.
Aan het eind van een oprijlaan met oude bomen ligt een nieuwbouwwoning verscholen. De buitenkant van het onderkomen staat er al sinds juni. Binnen wordt de laatste hand aan de afwerking gelegd, want over enkele dagen hopen de eigenaren hun nieuwe Huf Haus in het buitengebied van Groenekan te betrekken.Mocht er iets niet naar tevredenheid zijn, dan vormt dat geen probleem. „Bij oplevering krijgen ze het telefoonnummer van de directie van het gelijknamige bedrijf dat de woning realiseerde”, weet Onno Brasser. Hij vertegenwoordigt sinds eind 2007 Huf Haus in Nederland.
Zonder stenen
Het huis –een Art5– is niet bepaald doorsnee te noemen. De voorgevel bestaat uit glas en houten kolommen en liggers en dito vierkante, gestuukte panelen – aloude vakwerkbouw met een eigentijds tintje. Van de voor Nederland gebruikelijke stenen ontbreekt elk spoor. De Art5 dankt zijn naam aan de vlakverdeling op de begane grond, vijf vlakken van elk 2,5 meter.
Het concept komt uit de koker van Huf Haus, een in het Duitse Hartenfels gevestigd familiebedrijf dat zichzelf tot de „beste aanbieders van houten vakwerkconstructies in Europa” rekent. Uitgangspunt bij het ontwerp is een architectuur die gericht is op reductie tot het noodzakelijke: „niets is te veel en niets is te weinig.” De onderneming heeft ook het milieubewust bouwen in harmonie met de natuur hoog in het vaandel staan.
Ruimtelijk effect
Genoemde uitgangspunten resulteren in een woningontwerp waarin ruimtelijkheid de boventoon voert. De achtergevel en één zijwand van het huis in Groenekan bestaan van boven tot onder vrijwel volledig uit glas. „De binnenvloer en het maaiveld liggen straks op dezelfde hoogte. Dit geeft het gevoel dat de vloer van de woonkamer buiten doorloopt”, zegt Brasser.
Keerzijde van die openheid is dat ze de privacy van de huiseigenaren beperkt. „Wij adviseren mensen die interesse in een Huf Haus tonen niet voor niets te zoeken naar een perceel van ten minste 700 à 800 vierkante meter.” De Duitse onderneming biedt een totaalconcept. „Wij bouwen niet alleen het huis, maar verzorgen het traject van a tot z. Van de aankoop van een stuk grond, de aanvraag van vergunningen en het ontwerp van de woning tot het leggen van het tapijt en het sauzen van de wanden. Desgewenst nemen we de bewoners na de oplevering ook het onderhoud uit handen.”
Warmtepomp
Een aantal punten staat voor Huf Haus niet ter discussie. Zo krijgt elke woning een warmtepomp en wordt ze voorzien van vloerverwarming.
De gekozen aanpak betekent niet dat opdrachtgevers weinig inspraak hebben. „Dankzij de gekozen constructie zijn dragende wanden niet nodig. Dit biedt qua indeling veel mogelijkheden. En wie zijn keuken door een ander wil laten plaatsen, leggen we geen strobreed in de weg. Onze klanten gaan twee dagen naar Huf Haus in Duitsland, waar het hele project tot in detail met hen wordt doorgesproken. Ze krijgen daar 2500 vragen voorgelegd, want we willen niet voor verrassingen komen te staan. Al was het maar over een stopcontact dat op de verkeerde plek zit.”
Geen broeikas
De woning in Groenekan ziet er nu nog fris uit, maar hoe ogen de raampartijen en het witgebeitste hout over een halfjaar? „Weinig anders”, belooft Brasser. „De meeste eigenaren van een Huf Haus laten het glas slechts één keer per jaar wassen. Het overstek van anderhalve meter en de balkons aan de voor- en achterzijde houden veel regen en vuil tegen. Deze voorzieningen zorgen er –samen met de drievoudige beglazing– ook voor dat het binnen geen broeikas wordt.”
Met de kwaliteit van een Huf Haus zit het volgens de vertegenwoordiger eveneens wel snor. „De eerste vakwerkwoningen zijn in de jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd en houden het nog steeds uit.”
Het vele hout vormt geen risico, meent hij. „De constructies bestaan uit gelamineerd sparrenhout, afkomstig uit Scandinavië. Een stevige houtsoort, omdat bomen daar vanwege de lage temperatuur langzaam groeien.”
Bovenlaag
Alle pluspunten ten spijt, Hufhuizen zijn in Nederland een zeldzaamheid. „Je moet van het eigentijdse design houden. Je valt ervoor of niet, er is geen tussenweg”, merkt Brasser.
Het kostenaspect zal zwaarder wegen. De prijslijst van Huf Haus begint bij een bebouwd oppervlak van 100 vierkante meter voor 400.000 euro, exclusief grond- en funderingskosten. „Daarmee zijn dergelijke huizen bereikbaar voor de bovenlaag van de bevolking.”
De onderneming bouwde inmiddels zo’n 8000 huizen wereldwijd. De woning in Groenekan is het vierde Huf Haus in Nederland en het eerste huis dat onder leiding van Brasser tot stand kwam.
Als het aan hem ligt, loopt dat aantal snel op. „Huf Haus wil in Nederland voet aan de grond krijgen. Ons streven is jaarlijks zo’n tien woningen te laten bouwen. Inmiddels ben ik met vier echtparen serieus in gesprek.”
Wat de mensen in Groenekan bewoog om voor de Duitse bouwonderneming te kiezen, blijft onbekend. Ze hechten aan hun privacy en willen geen vragen beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de eigenaren van het vorig jaar in het Overijsselse Laag Zuthem gerealiseerde huis. „Zij hebben er inmiddels spijt van dat ze de pers te woord hebben gestaan. Onbekenden maakten vervolgens zonder hun toestemming foto’s van het interieur en plaatsten die op internet.”
De terughoudendheid lijkt niet helemaal onterecht, want het Hufconcept trekt ook de aandacht van vrijpostige lui. „In Groenekan zijn er diverse keren mensen over de bouwhekken geklommen om de woning van dichtbij te bekijken.”