Wijze lessen van de toezichthouder
Tot voor kort werd vooral de geldbranche beschimpt om de kredietcrisis. Nu moeten ook de financiële toezichthouders het ontgelden, vooral Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens critici had hij zowel het Icesave- als het ABN AMRO-drama kunnen voorkomen. Sommige Kamerleden zien zijn hoofd graag rollen. Alsof dan alles beter gaat.
Voor de financiële consument maakt het weinig uit of Wellink blijft of gaat. Toezichtwetten en -regels worden niet bedacht door toezichthouders, maar komen uit de koker van nationale en Europese beleidsmakers. En die zitten sinds jaar en dag bij lobbyisten uit de geldbranche op schoot, om zich te laten ‘informeren’. Daarbij roepen Kamerleden doorgaans slechts wat potentiële kiezers op korte termijn bevalt. Probeer dan als toezichthouder maar eens te waarschuwen tegen te hoge kredieten, exorbitante eigenwoningschulden of ondoorgrondelijke beleggingsconstructies. Je maakt geen schijn van kans.Bijna tien jaar geleden verscheen het DNB-rapport ”Het bancaire hypotheekbedrijf onder de loep”. Hierin waarschuwde DNB voor de explosieve groei van hypotheekschulden. Men opperde hypotheken te beperken tot 100 procent van de woningwaarde. Geldbedrijven en politici reageerden furieus: starters op de huizenmarkt zouden kansloos raken.
Toch kunt u doorgaans beter luisteren naar een toezichthouder dan naar een financieel adviseur. Over de kredietcrisis deed Nout Wellink dit voorjaar bijvoorbeeld de heldere uitspraak: „De sukkels in de samenleving krijgen uiteindelijk de rekening.”
Recent onthulde het financiële platform CentiQ in het onderzoek ”Wijzer in Geldzaken” wie die sukkels nu eigenlijk zijn. Het betreft een kwart van de Nederlanders. Deze groep kan zijn financiële verplichtingen niet of nauwelijks nakomen en kampt deels met (soms hoge) schulden.
Zorg dat u niet de sukkel van een crisis wordt. Regel uw geldzaken met LEF: Lage kosten, Eenvoud en Flexibiliteit. Voor bijna elk geldproduct is er een goedkoop, overzichtelijk en flexibel alternatief. Daarmee voorkomt u dat de geldbranche (nogmaals) een te luxe feestje bouwt op uw kosten.
L. Kies voor Lage kosten.
De kosten van financieel advies vindt u in het verplichte dienstverleningsdocument. Voordelige verzekeringen achterhaalt u via vergelijkingssites. De kosten van een beleggingsfonds schat u door de som te nemen van de Total Expense Ratio (TER, zie financiële bijsluiter of morningstar.nl) plus 1 procent van de omloopsnelheid (zie bijsluiter of jaarverslag).
E. Kies voor Eenvoud.
Veel beleggers en woningbezitters begrijpen niets van de risico’s en kosten van ingewikkelde producten. Aanbieders zijn gek op deze klanten. Zij genereren gemakkelijke winst.
F. Houd geldzaken flexibel.
Een verkeerde keuze wordt dramatisch als die fout onherstelbaar is omdat een product eindeloos loopt of vooruit is betaald. Koop slechts producten waar u (vrij) moeite- en kosteloos weer vanaf kunt.
De auteur is econoom en freelancejournalist.