Kerk & religie

Oproep tot gebed voor situatie Israël

De Messiasbelijdende gemeente Beit Sar Shalom in Berlijn is een „gebedsbrug voor vrede in Israël” begonnen. De komende drie weken wil de gemeenschap elke dag om negen uur ’s morgens en negen uur ’s avonds bidden om vrede in het crisisgebied, aldus leider Wladimir Pikman.

Kerkredactie
2 January 2009 21:29Gewijzigd op 14 November 2020 07:00Leestijd 3 minuten
Een Palestijn neemt de schade aan zijn huis op na een Israëlische luchtaanval. De aanval was gericht tegen de Hamasleider Nizar Rayan. Foto EPA
Een Palestijn neemt de schade aan zijn huis op na een Israëlische luchtaanval. De aanval was gericht tegen de Hamasleider Nizar Rayan. Foto EPA

Pikman nodigt ook (andere) christenen uit voorbede te doen voor de situatie in de Gazastrook, zo zei hij tegen de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. „God weet beter dan alle politici wat de juiste oplossing is voor het conflict.” Hij vreest dat de crisis antisemitische aanslagen wereldwijd zal doen toenemen. „Jeshua is de Messias van Israël en de Vredevorst.” De gemeente Beit Sar Shalom telt ruim 300 leden en is aangesloten bij de Evangelische Alliantie in Berlijn.Christelijke leiders in het Heilige Land hebben vrijdag eveneens opgeroepen tot gebed om vrede voor Israël en de Gazastrook. Wereldwijd zou er zondag om beëindiging van het gewelddadige conflict tussen Hamas en Israël gebeden moeten worden, aldus patriarchen, hoofden en bisschoppen van dertien christelijke confessies in een gezamenlijke verklaring. Onder hen bevindt zich de bisschop van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Jordanië en het Heilige Land, Munib Youhan, de katholiek-Latijnse patriarch Fuad Twal en de Grieks-orthodoxe patriarch Theophilos III. Voortzetting van het bloedvergieten zal niet tot vrede en gerechtigheid leiden, maar nog meer haat en vijandigheid teweegbrengen, heet het in het appel.

Het gebouw van de enige baptistengemeente in de Gazastrook is deze week zwaar getroffen bij een Israëlische aanval, meldt Idea verder. Doel van de aanval was een politiebureau dat zich tegenover de gemeente in Gaza-stad bevindt, aldus het Duitse persbureau, dat zich baseert op informatie van de Amerikaanse christelijke nieuwsdienst Mission Network. Het gebouw van de baptistengemeente zou niet langer bruikbaar zijn. Zo zouden alle ruiten eruit zijn.

Van de gemeente was overigens al niet veel meer over. Zeven gezinnen, waaronder dat van voorganger Hannah Massad, vertrokken al eerder naar de Westelijke Jordaanoever of elders, nadat ze herhaaldelijk door militante islamitische extremisten waren bedreigd.

Van de ongeveer 1,5 miljoen bewoners van de Gazastrook is het overgrote deel moslim. Als gevolg van de druk die de heersende radicaalislamitische Hamasbeweging -ook- op christenen uitoefent, wonen er nog slechts enkele honderden christenen.

Vorig jaar februari bliezen militante Palestijnen een CVJM-centrum in de Gazastrook op, aldus Idea. Bij die aanslag werd volgens de nieuwsdienst de enige christelijke bibliotheek in het gebied verwoest.

In oktober 2007 werd de directeur van een boekhandel van het Palestijns Bijbelgenootschap, de baptist Rami Khader Ayyad, vermoord.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer