Financieel risicogedrag zichtbaar bij kinderen
Kinderen in groep 5 en 6 van de basisschool vertonen al de voortekenen van risicovol financieel gedrag. Vanaf de middelbare schooltijd vindt twee derde van de jongeren het moeilijk om met geld om te gaan.
Dat blijkt uit een onderzoek, dat wetenschappelijk bureau ITS uit Nijmegen heeft uitgevoerd voor Centiq, een samenwerkingsverband van veertig organisaties die zich bezighouden met consumenten en geld.Ruim de helft van de bijna 4000 ondervraagde jongeren vindt dat hun ouders hen niet goed hebben opgevoed in geldzaken. Kinderen van ouders die streng zijn op het gebied van zak- en kleedgeld, kunnen beter met geld omgaan dan leeftijdgenootjes.
Voor het eerst is financieel gedrag en inzicht bij jongeren tussen de 8 en 18 jaar onderzocht. Tevens is verband gelegd met de rol van ouders door 751 huishoudens te ondervragen. Gebleken is dat de rol van reclame en leeftijdgenoten belangrijker is dan die van de ouders zodra de kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan.
Een derde van de jongeren heeft schulden en gokt om geld. Ze doen aankopen via internet en gaan veel uit. Bij jonge kinderen zijn al voortekenen van slecht financieel inzicht te zien: deze kinderen kunnen niet wachten om iets te kopen en schaffen zich regelmatig spullen aan zonder daar over na te denken, aldus de onderzoekers.
Volgens de onderzoekers is onderwijs in financiële aangelegenheden noodzakelijk. Centiq werkt aan een leerplan, dat in 2009 op proef van start gaat binnen het vmbo. Ook komt er een geldspel beschikbaar via internet. Het Nibud zal adviezen en programma’s voor de financiële opvoeding van ouders aanscherpen. Het onderzoek heeft uitgewezen dat goed financieel beheer door ouders het gedrag van hun kinderen flink stimuleert.