Herstelhotel biedt zorg en gezelligheid aan zee
Omdat ze na een hartoperatie niet direct naar huis kon, ging ze eerst zes weken naar Herstelhotel De Kim in Noordwijk aan Zee. Het verblijf daar beviel G. Polman-Nap (80) zo goed, dat ze er sindsdien steevast haar zomervakantie doorbrengt. „Ik kan niet meer zo ver lopen, maar ik vind het heerlijk om hier op een bankje aan de boulevard te zitten.”
Bij de ingang van het herstelhotel, vlak achter de Koningin Astridboulevard in Noordwijk, staat een rolstoel klaar. Op een robuuste houten tafel, opgesierd met orchideeën, ligt de post voor de gasten uitgestald. Een dame achter een rollator kijkt of er iets voor haar tussen zit. Behalve brieven en kaarten ligt er een kerkblad van de protestantse gemeente van Noordwijk, evenals het parochieblad van de plaatselijke rooms-katholieke kerk.In haar kantoor heeft directeur Agaath Bokma het raam wijd open staan. In de verte klinkt het geluid van boorwerkzaamheden. Boven de boulevard vliegt een koppel meeuwen. Een stevige wind brengt het helmgras rondom het hotel, dat in april 2005 het huidige pand in gebruik nam, flink in beweging.
Het speciale hotel biedt plaats aan 46 gasten. De meesten komen er voor herstel na een operatie, zegt Bokma. „Tegenwoordig moeten mensen vijf dagen na een heup- of knieoperatie naar huis, terwijl ze nog geen kopje thee van de keuken naar de kamer kunnen brengen. Ons hotel biedt een alternatief voor een tijdelijk verblijf in een verpleeg- of verzorgingshuis. De hotel- en de zorgfunctie zijn hier even belangrijk. Vooral de ligging aan zee geeft mensen een vakantiegevoel.”
Aan het hotel is een team van verpleegkundigen verbonden. De zorg die ze bieden is volgens Bokma vergelijkbaar met die van de wijkverpleging. Standaard is er bovendien een fysiotherapeut aanwezig, terwijl er twee keer per week een huisarts langs komt. Op bepaalde tijden kunnen gasten in het hotel terecht bij onder anderen een kapper en een pedicure.
Op de vierde en bovenste verdieping wordt vijf ochtenden in de week activiteitenbegeleiding aangeboden. „Dit is de mooiste etage”, zegt Bokma, terwijl ze de schuifdeur naar het ruime balkon opent. Vanuit stevige rieten stoelen hebben de gasten een weids uitzicht. Enkele wandelaars lopen over het strand. Kitesurfers bewegen met grote snelheid over de onstuimige golven van de Noordzee.
Veilig gevoel
Behalve mensen die moeten herstellen van een operatie ontvangt het hotel regelmatig ouderen die zich met de nodige hulp thuis goed kunnen redden. „Als hun kinderen die regelmatig de helpende band bieden op vakantie zijn, gaan vader en moeder naar het herstelhotel. Hier kan bijvoorbeeld even hulp worden geboden bij het aantrekken van een steunkous. Ook krijgen we gasten die suikerpatiënt zijn of epilepsie hebben en het prettig vinden dat er wat extra aandacht voor hen is. Het geeft hun een veilig gevoel dat er altijd verpleegkundige hulp beschikbaar is.”
Het herstelhotel ontstond in 1991 op initiatief van Willen is Kunnen. Deze herstelzorgvereniging werd in 1909 door Amsterdamse ambtenaren opgericht en exploiteerde jarenlang herstellingsoord De Leemkuil in Wageningen, speciaal bedoeld voor personeel van de gemeente. Mede door gewijzigde wet- en regelgeving sloot het oord in 1988 de deuren.
In 1991 nam de vereniging in Noordwijk hotel De Kim in gebruik. In 2004 ging het oude pand tegen de vlakte, om plaats te maken voor nieuwbouw. Een verblijf in het herstelhotel staat nu open voor iedereen. Het merendeel van de gasten komt uit het gebied tussen Amsterdam, Den Haag en Haarlem. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt een verblijf op medische indicatie, na een operatie, geheel of gedeeltelijk.
Hartoperatie
Weduwe Polman uit Amstelveen onderging in 2003 een hartoperatie in het VU medisch centrum in Amsterdam. „Er traden complicaties op. Ik heb negen dagen op de ic gelegen. Voordat ik naar huis kon, was een lange periode van herstel nodig. Als het niet anders had gekund, was ik naar een verpleeghuis gegaan. Maar ik was bekend met De Kim en heb bewust hiervoor gekozen. Ik heb er zes heerlijke weken gehad, met zowel rust als gezelligheid. De ligging aan zee spreekt me bovendien zeer aan.”
Sinds het herstelverblijf brengt Polman zo mogelijk ieder jaar de zomervakantie in De Kim door. „Een busreis of iets dergelijks is voor mij niet meer haalbaar. Ik kan nog maar kleine stukjes lopen.” Toen het herstelhotel vanwege nieuwbouw in 2004 tijdelijk in Noordwijkerhout was gevestigd, koos de Amstelveense voor een ’gewoon’ hotel in Noordwijk. „Dat beviel me niet. In zo’n hotel ben je alleen en blijf je alleen. Ik dacht: Dat doe ik nooit meer. Hoewel ik goed alleen kan zijn, is wat aanspraak soms wel prettig. Die heb je in De Kim altijd. Je kunt er bijvoorbeeld alleen eten, maar ook aan een gemeenschappelijke tafel. Dat biedt toch wat gezelligheid.”
Vooral haar kinderen vonden het een prettig idee dat er altijd verplegend personeel aanwezig is. „Dat heb ik de afgelopen jaren gelukkig niet nodig gehad. Maar deze zomer werd ik twee dagen voordat ik zou vertrekken vlak na het diner onwel. Toen was het fijn dat er meteen een verpleegkundige bij was. Daarna was ik ook heel snel in het ziekenhuis.”
Als het even kan, wil Polman volgend jaar opnieuw haar vakantie in het herstelhotel doorbrengen. „Mijn man was arts. Samen hebben we veel reizen gemaakt. Ik heb genoeg van de wereld gezien. Nu vind ik het heerlijk om in De Kim te zijn. Ik loop graag even naar de boulevard om op een bankje over de zee uit te kijken.”