De machtige arm van Maurice Lippens
Het is een publiek geheim dat voorzitter Maurice Lippens de machtigste figuur is bij de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis. Hij gaf de uitvoerende bestuurder Jean-Paul Votron, die inmiddels is opgestapt, het fiat voor de spectaculaire overname van ABN AMRO. Door de jaren heen verwierf zakenman Lippens faam in België.
Maurice Lippens werd op 9 mei 1943 geboren in Knokke als telg van een rijke en machtige Belgische familie. Zijn broer Leopold is burgemeester van Knokke-Heist, net zoals zijn vader dat was in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.De familie Lippens bezit een groot deel van het onroerend goed in de Belgische kustplaats via de onderneming Compagnie Het Zoute. Verder werd fortuin opgebouwd met investeringen in suiker en verzekeringen. Volgens de Belgische Quote 500 is de familie goed voor bijna 600 miljoen euro. Maurice Lippens woont nog steeds in Knokke.
Lippens is een van de machtigste zakenmannen van België. Hij staat bekend als supernetwerker. Faam verwierf hij door de Belgische Generale Bank uit handen te houden van ABN AMRO, in 1998. Naar verluidt verhief Koning Albert hem vanwege dat huzarenstukje tot de adelstand. Generale werd vervolgens ondergebracht bij Fortis.
De 65-jarige Lippens studeerde in de jaren zestig rechten in Brussel. In 1972 behaalde hij een graad aan de prestigieuze Harvard Business School. Hij werkte onder meer voor AG Groep, dat in 1990 fuseerde met de Nederlandse bank VSB en de Nederlandse verzekeraar Amev.
Behalve dat Lippens in 1990 aan de wieg stond van Fortis, kan hij bogen op meer wapenfeiten. In België is veel waardering voor de wijze waarop hij de vliegtuigmaatschappij Sabena hielp met een doorstart. Verder is hij voorzitter van de commissie voor behoorlijk ondernemingsbestuur in België, en daarmee het equivalent voor Morris Tabaksblat in Nederland.
Die regels lapt hij volgens critici zelf aan zijn laars. De voorzitter van Fortis had al lang met pensioen moeten zijn. Nu heeft hij te maken met aandeelhouders die zijn vertrek eisen. Ze zijn boos omdat Fortis zich lijkt te hebben vertild aan de dure overname van ABN AMRO. De reputatie van Lippens heeft daarmee een grote deuk opgelopen.
Ingewijden weten dat Lippens er altijd voor heeft gevreesd dat Fortis ten prooi zou vallen aan financiële aasgieren. Daarom pleitte hij immer voor het behalen van goede bedrijfscijfers, waarmee de beurskoers fier overeind zou blijven. De dure overname van ABN AMRO en de kredietcrisis hebben dit radicaal doorkruist. Inmiddels is Fortis mét ABN AMRO nog minder waard dan het concern zelf heeft betaald voor de Nederlandse bank.