„Waterrekening structureel te hoog”
Watergebruikers in Nederland betalen structureel 25 procent te veel voor door de overheid geleverde waterdiensten, stelt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). Op een congres in Zeist beschuldigde de belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers de overheid ervan „bestaande inefficiënties in de waterinfrastructuur steviger te verankeren.”
Volgens de berekeningen van VEMW betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik van 130 kubieke meter water per jaar 250 gulden te veel. Voor een kleine onderneming bedragen de meerkosten bij een verbruik van 1500 kubieke meter 2500 gulden. Bedrijven die 100.000 kubieke meter gebruiken, betalen 125.000 gulden te veel. „In dit verband spreekt men wel van gouden kranen”, stelt VEMW in een persbericht.
De VEMW wijt de te hoge waterlasten aan een ondoelmatige infrastructuur en een versnipperde organisatie, wat onder andere in een overcapaciteit van kostbare voorzieningen resulteert.
„De door de overheid beoogde nieuwe regelgeving zal de bestaande inefficiënties in de bestaande waterstructuur steviger verankeren. Met name huishoudens worden hiervan het slachtoffer. Zij kunnen voorlopig nog niet beschikken over nieuwe technologieën die het mogelijk maken zelf hun drinkwater te produceren en afvalwater te zuiveren. Bedrijven daarentegen zullen door de lastenstijging steeds vaker worden gedwongen naar alternatieven uit te wijken”, aldus de VEMW.
De overheid intussen geeft volgens de VEMW het verkeerde signaal door de industrie forse kortingen te geven om te bewerkstelligen dat bedrijven gebruik blijven maken van de inefficiënte infrastructuur, en niet afhaken. Deze directe subsidies zijn zelfs bij wet geregeld. De overheid probeert zo te voorkomen dat de overcapaciteit in de watersector verder oploopt. Huishoudens hebben echter geen uitwijkmogelijkheid, zodat zij uiteindelijk voor de hoge rekening opdraaien.