„Theoloog mag worstelen met Genesis 1”
De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) heeft vrijdag in Zwolle een bezwaarschrift tegen uitspraken van prof. dr. J. Douma over Genesis 1 afgewezen. Gereformeerde theologen moeten de ruimte krijgen met exegetische vragen rond Genesis 1 te worstelen, waarbij ze vasthouden aan het gezag van Gods Woord en aan een totstandkomen van de wereld, waarbij God in alles de hand heeft.
De kerkleden A. Capellen en G. de Ruiter vroegen de synode in te stemmen met hun bezwaren tegen de opvattingen van prof. dr. J. Douma, gepubliceerd in het boek ”Genesis. Gaan in het spoor van de bijbel” uit 2004 en in twee artikelen in het Nederlands Dagblad. Volgens hen laat dr. Douma de opvatting dat de wereld in zes dagen is geschapen los door Genesis 1 op te vatten als een geloofsgetuigenis.Volgens de synode hadden de appellanten echter binnen een jaar na de verschijning van het boek bezwaar moeten maken bij het curatorium van de Theologische Universiteit Kampen (TUK), waar dr. Douma doceerde. Verder zou prof. Douma in de krantenartikelen geen pleidooi hebben gehouden om te spreken over een oerknal of een proces van evolutie. „Hij waarschuwt tegen het ondoordacht veroordelen van christenwetenschappers die bij hun onderzoek aanwijzingen ontdekken voor een oerknal of een bepaalde vorm van evolutie, en dat in hun publicaties verwerken, zonder daarmee het christelijk geloof in Gods schepping en onderhouding van de wereld aan te willen tasten.”
Gereformeerde theologen hebben vaker geworsteld met exegetische vragen rond Genesis 1, aldus de synode, „waarbij ze vasthielden aan het gezag van Gods Woord en aan een totstandkomen van de wereld, waarbij God in alles de hand heeft.” Ruimte voor een „dergelijke worsteling” moet er volgens de synode ook voor prof. Douma zijn.
De synode sprak vorige maand al over het bezwaarschrift van Capellen en De Ruiter. Toen bleek dat diverse synodeleden het een onoverkomelijk bezwaarlijk vonden dat ze niet over alle stukken beschikten. Het ging daarbij om de reactie van het college van toezicht van de TUK op het bezwaarschrift en over de twee krantenartikelen.
De synode wees vorige maand wel een bezwaarschrift van S. T. Bolt (Assen) over Genesis af. Bolt heeft inmiddels per brief laten weten dat niet tevreden is met de behandeling van haar bezwaarschrift. De synode zou onvoldoende op haar argumenten zijn ingegaan.
Een voorstel van ds. P. H. van der Laan (Meppel) om het curatorium van de universiteit op te dragen alsnog een antwoord te schrijven dat inhoudelijk ingaat op de argumenten van de appellanten, vond onvoldoende steun.
refdag.nl voor actueel synodenieuws