Binnenland

Werken aan relaties die ertoe doen

Ze zijn tussen de 25 en de 35 jaar en op zoek naar de plek die ze als christen kunnen innemen op allerlei terreinen van het leven. Impact Netwerk brengt afgestudeerde hogeropgeleiden bij elkaar om hun dilemma’s te bespreken. Maar vooral „om hen te inspireren in werk, relaties en samenleving herkenbaar te leven naar het voorbeeld van Jezus Christus.” Voorzitter Abel Korevaar (35): „Als christen wil ik in mijn werk betrouwbaar zijn.”

25 April 2008 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:47
Voorzitter Abel Korevaar van Impact Netwerk is in het dagelijks leven manager bij een telecombedrijf. ”Wat voor zin heeft het verkopen van mobiele telefoons in het licht van de eeuwigheid? Geen. Hopelijk hebben mijn contacten met collega's in dat opzicht
Voorzitter Abel Korevaar van Impact Netwerk is in het dagelijks leven manager bij een telecombedrijf. ”Wat voor zin heeft het verkopen van mobiele telefoons in het licht van de eeuwigheid? Geen. Hopelijk hebben mijn contacten met collega's in dat opzicht

Tien jaar geleden richtte het Christelijk Studiecentrum ICS samen met IFES, overkoepelende organisatie van christelijke studentenverenigingen, Impact Netwerk op. Korevaar: „De christelijke studentenverenigingen voorzagen in een behoefte. Net afgestudeerde professionals hadden niet zo’n ontmoetingsplek. Terwijl er veel op hen afkomt. Ze zijn vaak heel druk met hun eerste baan. Sommigen gaan trouwen, krijgen kinderen. De maatschappij doet veel sterker een beroep op hen dan voorheen. Impact stimuleert hen zich samen met vakgenoten die ook christen zijn op deze nieuwe fase te bezinnen.”Kern van de activiteiten vormen de netwerkbijeenkomsten van Impact en ICS, die vakgebonden of plaatsgebonden zijn georganiseerd. Een keer in de twee jaar heeft er een landelijk symposium plaats. In het tussenliggende jaar staat een driedaags congres op de agenda. Sinds eind vorig jaar heeft Impact een samenwerkingsverband met de organisatie van christenzakenmensen CBMC.

Op 2 mei gaat in Rolduc een Impactcongres van start over het thema ”Karakter”. Hoofdsprekers zijn cultuurfilosoof drs. Evert Jan Ouweneel (”Wie zijn wij?”) en prof. dr. Patrick Nullens, hoogleraar in Leuven (”Wie is God?”). In workshops en fora laten onder anderen de voorzitters van de christelijke politieke jongerenorganisaties, maar ook dr. Bart-Jan Spruijt en dr. Bas Plaisier van zich horen. Een van de in het oog springende thema’s is de verhouding tussen christenen en moslims.

Invloed
Met zijn activiteiten richt Impact zich op een brede christelijke doelgroep, zegt Korevaar, in het dagelijks leven manager bij telecombedrijf debitel Nederland. „We omschrijven die als hoger opgeleide christenprofessionals van protestantsen en rooms-katholieken huize die minimaal twee keer per maand naar de kerk gaan. We zijn een open netwerk, dus we hebben geen leden. De afgelopen tien jaar hebben we 2500 mensen in onze kaartenbak gehad die we met onze activiteiten een keer of vaker hebben weten te inspireren.”

Impact richt zich op christen-zijn in werk, relaties en samenleving. Staat werk bewust voorop?
„Nee. Wat voorop staat is het christen-zijn. Werk, relaties en samenleving zijn de gebieden waarop je dat concreet kunt maken. Het werk is voor velen een plek waar ze invloed kunnen uitoefenen en niet-christenen ontmoeten. Relaties zien we heel breed. Die heb je op het werk, thuis, in de kerk. Met de samenleving bedoelen we het totale terrein naast werk, gezin en kerk.”

Impact stimuleert jonge mensen „herkenbaar te leven naar het voorbeeld van Jezus Christus.” Welke plaats neemt daarbij het besef in dat elke christen hierin dagelijks tekortschiet?
„We voeren bij Impact geen dogmatische, maar thematische discussies. Wij vinden dat je in de samenleving mag laten zien dat je christen bent. Jezus is daarbij ons voorbeeld. Onze missie is geslaagd als er hier en daar mensen zijn die zich door Impact laten inspireren om in hun omgeving zichtbaar christen te zijn. Daarbij zijn we afhankelijk van de zegen van God.

Ik heb in 2005 drie maanden geworsteld met de vraag of ik voorzitter van Impact wilde worden. Ik besef dat ik het niet alleen kan, maar doe het in afhankelijkheid van God. Elke keer als ik zondig moet ik naar Hem teruggaan. De mannen Gods over wie ik in de Bijbel lees waren ook niet perfect. Maar als ze de mist ingingen, keerden ze terug naar God. Dat is wat Hij wil.”

Verschilt uw functioneren als manager bij debitel van dat van uw niet-christelijke collega’s?
„Ik hoop het, maar het is lastig aan te geven waar het verschil precies in zit. We werken samen aan de ontwikkeling van een goed product. Als christen wil ik in mijn werk betrouwbaar zijn. Maar mijn collega’s willen dat uit menselijke overwegingen ook. Ik probeer naar mijn collega’s om te zien en voer graag persoonlijke gesprekken met hen. Als ik me ergens aan stoor, zeg ik dat. Bijvoorbeeld als iemand Gods Naam ijdel gebruikt.

Vijf maanden geleden ben ik getrouwd. Ik werkte toen net anderhalve maand bij debitel en nodigde mijn collega’s, van wie ik wist dat ze niets met de kerk en het geloof hebben, uit voor onze trouwdienst bij de Crossroadsgemeente in Rotterdam. Dat vond ik spannend, want daarmee liet ik iets heel persoonlijks aan hen zien. Maar ik heb het bewust wel gedaan.”

Tegen welke dilemma’s loopt u als christen aan in uw werk?
„Ik houd me bezig met mobiele telefoondiensten. We zetten die in voor andere bedrijven onder hun eigen, bestaande merken. Over dat concept van ”white labeling” ben ik enthousiast. Ik voel me bij debitel thuis, krijg er veel vrijheid, word gewaardeerd. Maar wat voor zin heeft het verkopen van mobiele telefoons in het licht van de eeuwigheid? Geen. Hopelijk hebben mijn contacten met collega’s in dat opzicht wel zin. Intussen houdt soms de vraag me bezig of ik me niet moet gaan bezighouden met een service of product dat in een hogere nood van mensen voorziet dan het wel of niet goed mobiel kunnen bellen.”

Hebt u in uw werk wel eens keuzes gemaakt waar u achteraf spijt van had?
„Voordat ik bij debitel kwam, was ik vier jaar lang zelfstandig ondernemer, ook in de telefoniesector. Het ondernemerschap ging ten koste van vriendschappen. Ik heb in die jaren relaties verwaarloosd en ben nu bezig die te herstellen.

Onlangs zei iemand: Op zijn sterfbed heeft een mens het niet over wat hij allemaal heeft bereikt, maar over welke mensen hij heeft gekend en wat zij voor hem hebben betekend. Dat is belangrijk. Anderhalf jaar geleden ben ik met twee kennissen een triade gestart. We komen regelmatig bij elkaar om samen te bidden, te lachen, te huilen, onze zonden te belijden. Dat zijn relaties die er echt toe doen.”

Bezinning in sfeervolle werfkelder
Naam: Arjan Visser
Leeftijd: 28
Woonplaats: Voorburg
Netwerk: management consultants
„Samen met Nely van Dieren ben ik in augustus 2006 het Impact Netwerk voor management consultants gaan leiden. We hebben momenteel een kleine 150 christenconsultants in ons bestand die allemaal onze digitale nieuwsbrief krijgen. Het is onze ambitie dit aantal flink uit te breiden. Daarom hebben we ons team met twee personen uitgebreid.
Gemiddeld houden we een keer per twee maanden een avond in Utrecht. We komen dan met vijftien tot dertig mensen samen in een sfeervolle ruimte, een werfkelder aan de gracht. Voor deze bijeenkomsten nodigen we iemand uit die spreekt of een workshop verzorgt over een onderwerp op het raakvlak van christen zijn en het werk van een consultant. Daarbij proberen we altijd een interactief element in te brengen. We sluiten de avond af met een borrel, zodat er voldoende gelegenheid is elkaar beter te leren kennen. Ook hebben we zo nu en dan een ontspanningsactiviteit, zoals een zeiltocht.
De belangrijkste betekenis van het netwerk is voor mij dat ik met andere christenconsultants in het licht van de Bijbel kan nadenken over zaken waarover ik met mijn collega’s op het werk niet direct kan spreken. Bijvoorbeeld: hoe ga je als christen om met machtsverhoudingen binnen organisaties? Recent hebben we een avond belegd over ”Het formidabele team”: Hoe vorm je een goed team met verschillende karakters? Binnenkort hebben we een bijeenkomst over maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoeveel aandacht moet je daar als christen voor hebben? Bij dergelijke onderwerpen kijken we ook altijd wat de Bijbel daarover zegt.”

Verdieping en gezelligheid
Naam: Marlies Graveland
Leeftijd: 25
Functie: belastingadviseur
Netwerk: Rotterdam
„Twee jaar geleden bezocht ik het landelijke Impactcongres. Ik werd meteen enthousiast en ging op zoek naar een netwerk. De netwerken van de verschillende vakgebieden sloten niet direct aan bij mijn werk als belastingadviseur. Samen met Mariëlla den Hartog ben ik daarom het netwerk Rotterdam gestart. Zelf was ik in mijn studententijd lid van de CSFR. Zo zijn er nogal wat mensen die in Rotterdam hebben gestudeerd en hier zijn blijven wonen en/of werken. Die groep proberen we te bereiken. We hebben nu een mailinglijst met ruim honderd adressen. Tijdens het komende congres hopen we meer mensen voor ons netwerk te kunnen interesseren.
Sinds begin 2007 hebben we een aantal bijeenkomsten gehad. Er komen gemiddeld twintig mensen. De eerste spreker was CU Kamerlid Cynthia Ortega. Zij vertelde haar levensverhaal, welke stappen ze heeft gezet in haar carrière en hoe ze Gods leiding daarin heeft ervaren. We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen die kunnen vertellen hoe ze hun geloof in hun leven tot uitdrukking brengen. De ene keer is het meer politiek, de andere keer meer maatschappelijk gericht. Iemand van de organisatie Time to Turn heeft bijvoorbeeld gesproken over de kloof tussen rijk en arm. Ook hebben we een avond gehad over ”Leiderschap in een postmoderne tijd”.
De avonden worden gehouden in de sociëteit van een studentenvereniging. Er is ook altijd gelegenheid met elkaar te praten over hoe je je christen zijn in praktijk brengt, bijvoorbeeld op je werk. Het gaat tijdens de netwerkavonden om een combinatie van verdieping en gezelligheid.”

impactnetwerk.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer