Kerk & religie

„Overheid respectloos bij monumentale kerken”

Instandhouding van een monument, ook als het om een kerk gaat, is in de eerste plaats een taak van de overheid en niet van de kerkelijke gemeente. De overheid gedraagt zich respectloos door de lasten vooral bij de kerken te leggen.

Kerkredactie
19 April 2008 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 05:45Leestijd 2 minuten
Theater Podium Mozaïek in Amsterdam, voorheen de gereformeerde Pniëlkerk. Foto RD
Theater Podium Mozaïek in Amsterdam, voorheen de gereformeerde Pniëlkerk. Foto RD

Die kritiek op het gedrag van de overheid uitte Peter de Lange, voorzitter van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), zaterdag tijdens het jaarcongres van de VKB. De organisatie verenigt de ’penningmeesters’ binnen de PKN.De Lange zei dat de meerkosten van het gebruik en beheer van monumentale kerkgebouwen op het bord van de samenleving en burger thuishoren. Sommige gemeenten proberen zelfs de kerk „voor weinig” een kerktoren die de gemeente bezit, „in de maag te splitsen”, constateerde De Lange. Hij riep het kabinet op de in het coalitieakkoord toegezegde extra aandacht voor religieus erfgoed „daadwerkelijk en daadkrachtig” handen en voeten te geven en het geld niet aan andere cultuuruitingen te besteden.

De Lange bepleitte dat zo veel mogelijk monumentale kerken die een kerk afstoot, zijn religieuze functie behoudt. Ook daarbij is volgens De Lange meer hulp van de overheid dringend gewenst.

De vereniging wil een keurmerk invoeren voor notarissen, makelaars, aannemers en andere personen en bedrijven met wie de kerkrentmeesters te maken kunnen krijgen. Ondernemingen, personen en instellingen die met echt verstand van zaken en tegen alleszins acceptabele tarieven de kerkrentmeester behulpzaam zijn, zouden zich met dat keurmerk van mindere solide concurrenten kunnen onderscheiden.

Het kerkelijk roerend en onroerend erfgoed staat dit jaar centraal in het Jaar van het Religieus Erfgoed. Eind dit jaar hoopt een werkgroep een masterplan te presenteren voor het behoud van die goederen.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer