Kerk & religie

Nieuwe kerk voor HHG Ede

De hersteld hervormde gemeente van Ede, Bennekom, Wageningen e.o. belegt zondag voor het eerst diensten in haar nieuwe kerkgebouw. Het gaat om een verbouwd bedrijfspand aan de Zandlaan 16 te Ede. Het gebouw is nog niet helemaal gereed, maar de verhuizing is al in volle gang omdat het huurcontract met verpleeghuis De Halderhof in Bennekom, waar de gemeente sinds mei 2004 bijeenkwam, vandaag eindigde.

1 April 2008 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:41
Nieuwe kerkgebowu in ede. Foto RD
Nieuwe kerkgebowu in ede. Foto RD

In de kerkzaal is plaats voor 400 personen, wat door het erbij trekken van een zaal kan worden uitgebreid tot 475. De gemeente telt op dit moment ruim 300 leden. Het gebouw bevat verder nog twee zalen, een keuken en consistorie. Parkeren kan op het eigen terrein. Aan het gebouw zit een woonhuis vast, dat als pastorie dienst kan doen. De gemeente heeft nog geen eigen predikant.De bouw is voor het grootste deel uitgevoerd door vrijwilligers, onder leiding van de huisvestingscommissie. De ruim honderd jaar oude kansel komt uit de hervormde kerk van Sas van Gent. Het orgel, afkomstig uit de Verrijzeniskerk te Arnhem, wordt momenteel opgebouwd; het frontwerk wordt nieuw gebouwd door Vlot Maatwerk te Ridderkerk.

De officiële ingebruikname vindt plaats als het gebouw helemaal gereed is; naar verwachting zal dat rond de zomervakantie zijn.

Kerkgebouw Elst mag blijven
ELST - Het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente aan de Houweg 21a in het Utrechtse Elst krijgt een permanente bestemming. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rhenen willen hun medewerking verlenen om de kerk daar te houden.

Eind september 2004 werd voor de duur van vijf jaar een vrijstelling verleend voor een tijdelijke vestiging van de gemeente. In die tijd is een tabakschuur omgebouwd tot een kerkgebouw met 135 zitplaatsen en verschillende vergader- en recreatieruimten.

De hersteld hervormde gemeente heeft gevraagd aan de Houweg te mogen blijven kerken. Om die vraag goed te kunnen beoordelen, is er in Elst een locatieonderzoek gedaan, waarbij veertien verschillende locaties met elkaar zijn vergeleken. Uit het onderzoek blijkt dat er vier locaties geschikt zijn voor de vestiging van een kerkgebouw. Een van die locaties is de huidige plek van de hersteld hervormde gemeente.

Kerk en Toen in Pieterburen
PIETERBUREN - Scholieren van het Hogeland College in Uithuizen gaan deze week een dag naar Pieterburen voor een maatschappelijke stage. De klas gaat aan de slag in de dorpskerk en de pastorietuin. Behalve voor praktische werkzaamheden is er ook ruimte voor ontdekkingstochten in de kerk en op het terrein.

Het is dit jaar de tweede keer dat leerlingen aan de slag gaan in Pieterburen. Vorig jaar werd de stage ontwikkeld in het kader van het project Sociale Duurzaamheid van het Landelijk Gebied. Hierin werken de Stichting Oude Groninger Kerken, Landschapsbeheer Groningen en het Agrarisch Jongerenkontakt samen om maatschappelijke stages op het gebied van duurzaamheid aan te bieden aan het voortgezet onderwijs. Onder duurzaamheid verstaan de organisaties: op een positieve en besparende manier gebruikmaken van natuur en erfgoed, zonder schade aan te richten.

Het doel van de stagedag is de leerlingen te laten ontdekken dat kerk en tuin al eeuwen een rol spelen in het dorp en het landschap. De kerk is een monument waarvoor maatschappelijke draagkracht bestaat; het gebouw is gerestaureerd en er vinden volop activiteiten plaats. De tuin wordt op ecologische manier onderhouden.

Mennistenkerk Witmarsum
WITMARSUM - Aan It Fliet in Witmarsum komt een model van de doopsgezinde vermaning te staan die ooit op die plaats stond. Dat meldt het Friesch Dagblad. Het gaat om een stalen skelet met de oorspronkelijke afmetingen van het kerkje, dat wegens bouwvalligheid in 1878 werd afgebroken.

Het model is onderdeel van het project ”Sporen van Menno Simons”, dat is opgezet vanuit de Stichting Doopsgezinde Monumenten in Friesland. Het kerkje moet komen te staan naast een gedenknaald die er al sinds 1879 staat.

Toren Den Helder in de steigers
DEN HELDER - De toren van de Nieuwe Kerk in Den Helder staat sinds vorige week in de steigers. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De toren wordt de komende twee maanden gerestaureerd. Onder andere het houtwerk aan de buitenzijde wordt vervangen, net als het uurwerk. Ook de haan wordt opnieuw in het bladgoud gezet. De kerk blijft tijdens de restauratie op de gewone uren open.

Restauratie muurschilderingen
VESSEM - De muurschilderingen in de rooms-katholieke Sint-Lambertuskerk van Vessem zijn gedeeltelijk blootgelegd en gerestaureerd. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

De muurschilderingen zijn in 1890 gemaakt door de Limburger Joseph Lommen. Volgens het kerkbestuur zijn de muurschilderingen een „culturele verrijking voor de kerk.”

Volgens restaurateur Bert Strik is het opvallende aan de schilderingen in Vessem hun eenvoud. „Er straalt een zekere rust van uit. Maar het mooiste zit nog achter een laag in het binnenschip. Ik hoop dan ook dat we binnenkort verder met de opdracht kunnen.”

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer