Piet Avontuur is ook na 63 jaar nog niet vergeten
Het Zeeuwse Sint Philipsland wás al bevrijd, in de vroege ochtend van 23 januari 1945. Toch verloren zeven mensen het leven toen de Duitsers een verrassingsactie uitvoerden. De beroemdste van deze zeven is Piet Avontuur. Voor hem en zijn medestrijders werd donderdag in Anna Jacobapolder alsnog een monument onthuld. Het dorp ontsnapte mogelijk aan een slachting.
Januari 1945. Piet Avontuur is bijna 25 jaar. Als sectiecommandant doet de jonge Bredanaar dienst in het regiment stoottroepen. Zijn onderdeel is toegevoegd aan een Engelse artillerie-eenheid op het recent bevrijde Sint Philipsland.Aan de overkant van het smalle Zijpe, die het schiereiland scheidt van Schouwen-Duiveland, loert nog immer gevaar: de Duitse troepen zijn daar nog aanwezig. Vanuit een watertoren aan de Fliplandse kust neemt de Engelse artillerie-eenheid -onderdeel van het 2nd British Army- de Duitsers op Duiveland dan ook aanhoudend onder vuur.
Dan komt de Duitse eenheid in actie. De Fallschirmjäger, geharde commando’s, voeren in de nacht van 22 op 23 januari een zogeheten raid uit. Doel van de verrassingsaanval: het opblazen van de watertoren met de gehate Engelse eenheid.
Met zo’n vijftig man varen de Duitse parachutisten het Zijpe over - de motoren van hun boten zijn uitgeschakeld. Eenmaal aan wal op Sint Philipsland verdrijven ze de Bredase stoters en de Engelsen uit hun stellingen. Ze slagen in hun oorspronkelijke doel: de watertoren wordt opgeblazen.
Daarop zetten de commando’s koers naar Anna Jacobapolder, iets verder landinwaarts. De ongeveer dertig stoottroepers werpen halverwege echter een tweede linie op. Een fel gevecht volgt. Hoewel de stoters in aantal en training de mindere zijn van de Duitse commando’s, weten ze stand te houden. De vijandelijke eenheid trekt zich terug.
Anna Jacobapolder is mogelijk aan een ramp ontkomen, is de conclusie ruim zestig jaar later. Het dorp werd niet verwoest en vanuit de bevolking viel slechts één dodelijk slachtoffer: de 19-jarige Karel Snijders.
Wel verliezen ook zes jonge geallieerde soldaten het leven: drie Polen, twee Engelsen en één Nederlandse stoter: sectiecommandant Piet Avontuur. In de vroege ochtend van 23 januari wordt hij geraakt in zijn benen en zijn hoofd en sterft ter plaatse.
De heftige strijd kwam donderdagmiddag weer tot leven in Anna Jacobapolder, vandaag de dag onderdeel van de gemeente Tholen. Op de begraafplaats kreeg het grafmonument van Piet Avontuur een nieuwe plek, nadat het tot vorig jaar op een Bredase begraafplaats stond. Zijn lichaam is inmiddels echter herbegraven op het militaire ereveld in Loenen. Het monument voor Avontuur is daarop opgeknapt door Jan Kempeneers uit Sint Philipsland. Verder werd donderdagmiddag ook een gedenksteen onthuld met de namen van de andere gesneuvelden.
Er kwamen zo’n 200 genodigden naar het dorp, onder wie velen uit Polen en Engeland. Ook familieleden van Piet Avontuur en van het burgerslachtoffer, Karel Snijders, waren aanwezig tijdens de plechtigheid.