Kerk & religie

„Situatie christenen in China verergerd”

VATICAANSTAD - China, Iran, Saudi-Arabië, Laos en Noord-Korea zijn de landen waar in 2005 de minste godsdienstvrijheid was. Met name in China is de situatie verergerd. Positievere geluiden komen er uit Marokko, Tunesië en Georgië.

Van onze correspondent
7 July 2006 22:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:55

Dat staat in het rapport van de Italiaanse afdeling van de rooms-katholieke organisatie Kerk in Nood, die elk jaar een rapport publiceert over de toestand van de godsdienstvrijheid in de wereld. Het overzicht, dat vorige week verscheen, wordt samengesteld aan de hand van getuigenverklaringen, persberichten, officiële statistieken en informatie van hulporganisaties.Volgens Kerk in Nood is met name in China, dat sowieso jaarlijks in het rapport wordt genoemd, de situatie verergerd. „Vorig jaar alleen al verdwenen 1958 protestantse voorgangers en gemeenteleden in de gevangenis”, vertelde Bernardo Cervellera, een priester die verantwoordelijk is voor het Aziëgedeelte van de rapportage, tijdens de presentatie van het rapport. „De situatie in China is dubbel. Religie is een van de belangrijkste vraagstukken in de samenleving, maar de mentaliteit blijft stalinistisch.”

Christenen, maar ook aanhangers van andere religies, hebben het met name in moslimlanden moeilijk. „Vooral in de Arabische wereld geldt dat er formeel wel godsdienstvrijheid bestaat, maar dat er een gebrek is aan authentieke vrijheid om een andere godsdienst dan de islam te belijden”, zei de Egyptische Italiaan Magdi Allam, adjunct-hoofdredacteur van het dagblad Corriere della Sera.

De situatie is zo ernstig dat christenen van allerlei denominaties massaal uit het Arabisch schiereiland wegtrekken, met name uit de Palestijnse gebieden en Irak. In het rapport staat dat in de zomer van 2004 40.000 mensen uit Irak naar het Westen zijn gevlucht. Het zijn oude getallen die telkens opduiken, maar waarover bepaald geen zekerheid bestaat.

Positieve uitzondering vormen volgens het rapport Marokko en Tunesië, die zich inzetten om de dialoog en de tolerantie te bevorderen. Kerk in Nood is daarentegen bezorgd over landen met een links-populistische regering, met name Venezuela, waar de Rooms-Katholieke Kerk met president Chavez botst.

Ook landen die abortus en homohuwelijk toestaan, doen de godsdienstvrijheid geweld aan, aldus het rapport. „Godsdienstvrijheid is respect voor de heiligheid van het leven.” In dit verband wordt België genoemd.

Op het rapport heeft het Vaticaan impliciet zijn stempel gedrukt, onder andere omdat Kerk in Nood een organisatie van pauselijk recht is. Belangrijke medewerkers hebben korte lijnen met de Heilige Stoel, zoals Cervellera, die voorheen het Vaticaanse missietijdschrift Fides leidde.

Precies op het moment dat het rapport verscheen, voerde een delegatie van het Vaticaan gesprekken met de Chinese autoriteiten. En twee dagen na het uitkomen van het rapport zei paus Benedictus XVI: „De kerk lijdt ook vandaag. Maar in de lijdende kerk overwint Christus.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer