„Kritiek vraagt om liefde en gebed”
LONDEN - Geen ambtsdrager ontkomt aan kritiek, hoewel 80 procent van die kritiek afkomstig is van 20 procent van de minst betrokken leden. „Reageer niet overhaast. Dank God dat u nog niet half weet hoe slecht u bent. Heb liefde voor criticasters en bid voor hen.”
Dat zei dr. Joel Beeke, predikant van de Heritage Reformed Church (HRC) in Grand Rapids (VS) en rector van het Puritan Reformed Seminary aldaar, woensdag in Londen in een lezing tijdens een conferentie in de Metropolitan Tabernacle, de kerk waaraan Spurgeon jarenlang was verbonden.Van dinsdag tot donderdag werd in de Metropolitan Tabernacle de 31e School of Theology gehouden, een conferentie die tot doel heeft ambtsdragers van Bijbelgetrouwe denominaties geestelijk toe te rusten. Negen thema’s kwamen aan de orde, waaronder spiritualiteit, apologetiek, sociale politiek en Evangelieprediking.
Dr. Beeke sprak woensdagmorgen over de manier waarop een predikant kritiek het hoofd kan bieden. Geen ambtsdrager ontkomt volgens hem aan kritiek, hoewel 80 procent van die kritiek afkomstig is van 20 procent van de minst betrokken leden. Dr. Beeke gaf twaalf raadgevingen om op een goede manier om te gaan met kritiek.
Als duidelijk is wat de kritiek precies inhoudt, moet ook helder worden wat de achtergrond ervan is. Vaak zit er een andere klacht achter de kritiek verscholen. Fouten moeten worden erkend, volgens de predikant. „Reageer niet overhaast, maar zie op Christus. Wat kan een ambtsdrager verwachten als hij ziet op het lijden van Christus? Zou hijzelf niet hoeven lijden? Dank God dat u nog niet half weet hoe slecht u bent. Heb liefde voor criticasters en bid voor hen.”
Kritiek bereidt ook voor op de eeuwigheid, stelde dr. Beeke. „Een getrouw ambtsdrager heeft de beste advocaat, de Heilige Geest, de beste generaal, de Heere Jezus, en het beste resultaat, de eeuwige heerlijkheid, als gezegd wordt: „Komt in gij gezegende des Vaders.””
In een tweede lezing stond dr. Beeke woensdagmiddag stil bij de kunst van meditatie. Het is opvallend hoeveel de puriteinen over dit onderwerp schreven: niet minder dan 41 boeken van 17e-eeuwse oudvaders handelen over de dagelijkse omgang met God. Meditatie kan volgens de predikant worden beoefend door gebeurtenissen uit het dagelijks leven toe te passen op het geestelijk leven.
Daarnaast is het belangrijk om een of meer momenten per dag de gedachten te reinigen van wereldse zaken, in gebed te gaan en de Schrift te lezen en te overdenken. „Meditatie is een primaire behoefte als het gaat om de opwas in de genade.”
Dr. Paul Cameron, voorzitter van het Family Research Institute in Amerika, onderstreepte woensdagochtend in een lezing het belang van de Bijbelse moraal voor huwelijk en seksualiteit. Aan de hand van statistische gegevens maakte hij duidelijk welke verloedering buitenechtelijke relaties en homoseksualiteit teweegbrengen.
Dr. James White, onder andere directeur van de Alpha and Omega Ministries, sprak woensdag over apologetiek. Hij benadrukte het belang van goede dogmatische kennis, bijvoorbeeld over de Drie-eenheid en de Godheid van Christus. „Anders kent men alleen de Jezus van Johannes 3:16. Dat leidt onvermijdelijk tot een moralistische theologie.”
De bijeenkomst woensdagavond droeg het karakter van een kerkdienst. Ook plaatselijke gemeenteleden waren hierbij aanwezig. Dr. Peter Masters, de huidige predikant van de Metropolitan Tabernacle, sprak over ”Het alfabet van het geestelijk leven”, naar aanleiding van Psalm 119. Aan de hand van vers 89 en 90 benadrukte hij dat alles voortkomt uit het Woord. Het Woord is Gods openbaring, die allesomvattend, universeel en niet cultuurgebonden is. Het Woord is onveranderlijk en stijgt uit boven de menselijke maat, zodat het richtinggevend is voor heel het leven.
Dit sluit vervolgens ook aan bij vers 105: „Uw Woord is een lamp voor mijn voet.” Volgens dr. Masters beleven we geestelijk donkere tijden omdat de prediking ten ondergaat aan halfslachtige keuzes. In de keuzes die dagelijks gemaakt worden komt God en Zijn dienst nogal eens op de tweede plaats omdat men de wereld belangrijker vindt. Psalm 119 wijst het Woord aan als allesomvattend richtsnoer voor de levensheiliging.