Economie

Ziektekostenverzekeraars VGZ en Univé gaan samen

DEN HAAG (ANP) – De ziektekostenverzekeraars VGZ–IZA en Univé gaan samen. Dat hebben de beide bedrijven woensdag in Den Haag bekendgemaakt. De nieuwe combinatie is nu met 4.227.000 verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland.

10 May 2006 13:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:44

Het is de eerste fusie sinds het nieuwe zorgstelsel op 1 januari in werking trad. Al voor die datum was een felle concurrentiestrijd tussen de verzekeraars ontstaan.VGZ–IZA kwam daarbij beter uit de strijd dan Univé. Het nieuwe stelsel leverde de in Nijmegen gevestigde verzekeraar 120.000 klanten op. Daarmee kwam VGZ–IZA op 3,4 miljoen. Univé verloor sinds de jaarwisseling 95.000 klanten.

De fusie gaat zeker banen kosten. Momenteel werken er bij Univé, VGZ–IZA en Trias dat ook in de fusie is opgenomen, 6355 mensen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en De Nederlandsche Bank moeten nog toestemming voor de fusie geven. De fusie is ingegeven door ontwikkelingen in de zorg. De organisaties gaan echter ook samen op het gebied van inboedel– en autoverzekeringen.

Volgens B. Dessing, lid van de raad van bestuur van nieuwe organisatie, vullen beide bedrijven elkaar goed aan. VGZ–IZA heeft als vanouds een sterke positie onder de grote rivieren, de kracht van Univé ligt in het noorden van het land. De twee coöperaties blijven zelfstandig functioneren; alleen de zorgbedrijven gaan volledig samen. Om de samenwerking te besturen wordt een derde coöperatie opgericht. Een naam voor de nieuwe zorgverzekeringsreus is er nog niet.

Zowel Dessing als zijn collega E. Velzel benadrukten dat de verwerking van de problemen bij de start van het nieuwe zorgstelsel de komende anderhalf jaar prioriteit krijgt. Velzel signaleerde bij Univé geen al te grote problemen. Dessing liet weten bij VGZ ruimhartig te zijn geweest met het verstrekken van voorschotten aan huisartsen.

Zij ontkenden echter niet dat er problemen zijn. Werkgeversorganisatie MKB Nederland stelde dat de verzekeraars met grote achterstanden in betalingen en andere administratie kampen. MKB wil de verzekeraars tot 1 juni de tijd geven om orde op zaken te stellen. Daarna willen de werkgevers de extra kosten bij de verzekeraars in rekening brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer