Binnenland

„Ernstige fouten bij IND”

AMSTERDAM (ANP) - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) bagatelliseert volgens VluchtelingenWerk Nederland de ruim honderd fouten die zijn gemaakt rond uitgeprocedeerde asielzoekers.

13 December 2005 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had aan de autoriteiten van hun herkomstland aangegeven dat de asielzoekers hier asiel hadden aangevraagd, terwijl het verboden is die informatie te geven.Verdonk sprak vrijdag bij de presentatie van de resultaten van dit interne onderzoek over „administratieve slordigheden.” Maar volgens directeur E. Nazarski van VluchtelingenWerk gaat het om „zeer ernstige fouten”, die een aantasting vormen van de absolute zekerheid waarmee asielverzoeken moeten worden omgeven.

In alle 102 gevallen uit in totaal 31 landen kon de veiligheid van de betrokkenen ernstig in het geding komen, schreef hij gisteren in een brief aan Verdonk. Daarnaast bleken sinds 1999 bij nog eens twintig uitgeprocedeerde asielzoekers uit Congo dergelijke gevoelige asielgegevens te zijn verstrekt aan de Congolese autoriteiten.

Nazarski wijst erop dat het aantal overtredingen door het ministerie in werkelijkheid veel hoger kan zijn. Tot voor kort bestonden daar namelijk geen duidelijke schriftelijke instructies over het vastleggen van de informatieverstrekking aan landen van herkomst. Ook is niet bekend of via andere documenten asielinformatie is verstrekt aan terugkeerlanden, omdat dat uit de gebrekkige IND-administratie niet was vast te stellen.

„De geconstateerde feiten zijn ten volle de verantwoordelijkheid van de overheid. Elke poging deze te ontkennen of te bagatelliseren, miskent die verantwoordelijkheid en de ernst daarvan”, schrijft Nazarski. Hij doelt daarmee ook op de uitspraak van Verdonk dat de asielgegevens ook zijn te achterhalen via televisieuitzendingen van het project ”26.000 gezichten”. Nazarski stelt echter dat de individuele asielzoekers die daarbij zijn betrokken, zelf toestemming hebben gegeven voor verfilming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer