Kerk & religie

Preek beluisteren in Rijssen via de politiescanner

RIJSSEN - Nadat de politiescanner is ingeschakeld op 148,54 FM klinkt de stem van de dienstdoende predikant in de Zuiderkerk van de Rijssense gereformeerde gemeente door de speaker. Een geplande evangelisatieactie of een bijwerking van het nieuwe kerktelefoonsysteem?

Kerkredactie
27 September 2005 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Een groot deel van de Nederlandse kerken is onlangs overgestapt op een nieuw systeem voor kerktelefonie. Doordat telecomaanbieder KPN de bestaande dienstverlening flink duurder maakte, besloten veel kerken in zee te gaan met de firma Wesotronic. Deze onderneming, met vestigingen in Barendrecht en Nunspeet, voorziet de bedehuizen van een nieuw en goedkoper systeem.Het principe is eenvoudig. De gemeente krijgt een zender die op een bepaalde frequentie de eredienst uitzendt. Gemeenteleden die om wat voor reden dan ook aan huis gebonden zijn, huren of ontvangen van de kerkenraad een kastje met een ontvanger. Op zondag zet de thuisblijver het systeem aan en kan zo de kerkdienst op afstand meemaken.

Het blijkt echter nog eenvoudiger te kunnen, ontdekte Rijssenaar Johan Nijkamp: „Met een eenvoudige scanner of een wereldradio kan een frequentie gepeild worden en vervolgens kun je waar je maar wilt de preek te beluisteren. Een bijkomstigheid is dat het met een scanner mogelijk is ook diensten van andere kerken, die volgens hetzelfde systeem werken, te beluisteren”, aldus Nijkamp.

Volgens de Rijssenaar, die zonder winstoogmerk enkele vrienden aan een scanner geholpen heeft, zijn er veel voordelen aan het nieuwe systeem verbonden. „De geluidskwaliteit is beter en de kosten zijn lager. Daarnaast is dit systeem flexibeler. Iemand die in het ziekenhuis van Almelo ligt, kan via een scanner prima de kerkdiensten in Rijssen meemaken. Daarvoor is niet speciaal zo’n kastje nodig.”

Of de kerkenraad blij is met de populariteit is nog de vraag. Nijkamp: „Ik kan me voorstellen dat kerken het minder leuk vinden dat gemeenteleden door middel van de scanner kunnen shoppen bij verschillende kerkgenootschappen. Aan de andere kant biedt het systeem ook goede evangelisatiemogelijkheden.” Zelf gebruikt de Rijssenaar zijn scanner niet vaak. „Persoonlijk hoor ik een preek het liefst live.”

Directeur A. L. Plomp van Wesotronic is op de hoogte van de mogelijkheid die een scanner biedt. „Als je een radiosignaal uitzendt, kan het opgevangen worden. We hebben het systeem ontwikkeld na vragen uit de kerken voor een goedkoper alternatief voor de kerktelefoon. De scanner is een oneigenlijk gebruik van het DKtel-systeem. Persoonlijk wil ik ook benadrukken dat het niet de bedoeling is dat mensen door de preek te beluisteren via een scanner de diensten niet meer bijwonen, maar dat alle gemeenteleden het belang van de samenkomsten inzien.”

Het originele systeem met een kastje heeft volgens de directeur wel degelijk voordelen boven een scanner. „De geluidskwaliteit is bijvoorbeeld duidelijk beter. Wij leveren een kastje met een hoogwaardige speaker waardoor het geluid goed wordt weergegeven. Anderhalf uur naar een scanner luisteren, is niet bepaald aangenaam.”

Omdat vanuit enkele gemeenten gevraagd is om maatregelen om het afluisteren te voorkomen, is er volgens hem inmiddels een oplossing in de maak. „De meeste kerken delen de opvatting dat het Evangelie ook in de ether overal gehoord mag worden. Toch zullen we omwille van enkele klanten op korte termijn een nieuw systeem op de markt brengen waarmee het mogelijk is het signaal te coderen. Door dat systeem is het niet meer mogelijk om met een scanner mee te luisteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer