Waardig afscheid van Duisenberg
In het Concertgebouw in Amsterdam zijn zaterdag enkele honderden genodigden bijeen geweest om de oud-minister van Financiën en gewezen president van De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg de laatste eer te bewijzen. Aanwezigen spraken van een indrukwekkende plechtigheid.
Rond kwart over elf arriveerde de rouwstoet bij het Concertgebouw. De stoet bestond uit een zwarte koets met de lijkkist, getrokken door vier paarden, een zwarte koets met bloemstukken, drie volgkoetsen en twee volgauto’s met familieleden.
De publieke belangstelling was aan het begin tamelijk gering, mede door het natte weer. Bovendien was een brede strook rond het Concertgebouw met hekken afgezet. De belangstelling werd in de loop van de middag groter.
Onder de aanwezigen bevond zich een groot aantal prominenten. Namens het kabinet verschenen onder anderen premier Balkenende, minister Zalm en diens staatssecretaris Wijn van Financiën. Ook prins Willem-Alexander en Pieter van Vollenhoven kwamen naar het Concertgebouw om Duisenberg te herdenken, evenals oud-premier Kok en de voormalige ministers Van Dam, Westerterp en Stemerdink.
Voorzitter Barroso van de Europese Commissie had zijn vakantie onderbroken voor de herdenkingsdienst. Ook president Fazio van de Italiaanse centrale bank was aanwezig.
Tijdens de dienst namen minister Zalm en president Trichet van de centrale bank van Europa evenals enkele vrienden en familieleden het woord. Zalm roemde Duisenberg als het boegbeeld van monetaire stabiliteit en soliditeit. „Een echt onafhankelijke centrale bankier die zich niet liet intimideren door politici, maar ze zo nodig vriendelijk de les las.”
Ook president Wellink van De Nederlandsche Bank herinnerde zich Duisenberg als een frisse, onconventionele minister die lak had aan mores en rangen en standen. Hij memoreerde zijn voorgangers fameuze uitspraak als president van de ECB richting politici: „I hear you, but I don’t listen.” Volgens Trichet was Duisenberg een voorbeeld voor zijn collega-centraal bankiers in Europa.
Schrijver H. J. A. Hofland sprak na de bijeenkomst van een „indrukwekkende plechtigheid.” VARA-coryfee Van Dam vond de dienst „ontroerend” en PvdA-fractievoorzitter Bos had de plechtigheid als „mooi en waardig” ervaren. De rouwstoet vertrok rond 15.15 uur naar een begraafplaats in Amsterdam. Onder anderen oud-D66-leider Van Mierlo en Wellink namen plaats in de volgauto’s.
Duisenberg werd vervolgens in besloten kring begraven. Hij stierf vorige week zondag onverwachts in zijn huis in Frankrijk als gevolg van hartklachten. Als eerste president van de Europese Centrale Bank kreeg hij veel lof voor de geslaagde introductie van de euro.