Economie

Buitenlandse pers benadrukt succes ECB

Wim Duisenberg was misschien niet de meest briljante communicator, maar hij zal toch de geschiedenis ingaan als Meneer Euro: de man die de succesvolle invoering van de Europese eenheidsmunt leidde en het klaarspeelde om de Europese Centrale Bank (ECB) handen en voeten te geven.

ANP
1 August 2005 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

Dat is de strekking van de reacties die maandag te lezen zijn in de buitenlandse (zaken)kranten. De markante beeltenis van de voormalige eerste president van de ECB prijkt op verschillende voorpagina’s.

Voor The Wall Street Journal Europe kwam het bericht van het overlijden van Duisenberg kennelijk iets te laat om er een uitgebreide beschouwing aan te wijden. Maar op de website van de krant staat een artikel waarin wordt stilgestaan bij het voorzichtige monetaire beleid dat Duisenberg voerde en de nadruk daarbij op het tegengaan van inflatie.

Dat Duisenberg daarbij soms wat onhandig uit de hoek kon komen, komt in de meeste verhalen vandaag wel naar voren. „I hear, but I don’t listen”, zei hij ooit als reactie op pleidooien om de rente te verlagen. Als de dag van gisteren herinneren de kranten zich ook nog een ander pikant moment. In 2000 was Duisenberg in de Britse krant The Times loslippig over het interventiebeleid van de ECB, wat in de bankwereld haast een doodzonde is. Ook The Times zelf refereert vandaag aan dat moment, dat de Nederlander de bijnaam Dim Wim opleverde (Domme Wim).

Over de hele linie ligt echter de nadruk op Duisenbergs expertise en de vakkundigheid waarmee hij de ECB op weg heeft geholpen. Ook de Britse zakenkrant Financial Times, in het verleden een kritisch volger van de ECB, roemt Duisenberg als de man die leidinggaf aan de ECB, een uniek monetair instituut. Daarbij moest hij een houding aannemen ten aanzien van verschillende regeringen, en niet aan één, zoals doorgaans het geval is. De huidige problemen in de eurozone kunnen niet worden afgeschoven op Duisenberg, die de bank in 2003 verliet. Het grote probleem is dat de regeringen van de eurozone het niet eens kunnen over hervormingen en een strak begrotingsbeleid, schrijft de krant.

In de artikelen komt Duisenberg ook naar voren als een man van het goede leven. De financiële nieuwsdienst Bloomberg weet zelfs het sigarettenmerk (Marlboro) te melden van Duisenberg, die bekend stond als kettingroker. De Belgische krant De Tijd noemt de Nederlander „de grootste Bourgondiër onder de Friezen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer