Personeel Curadomi wil actie van directie
Ongeveer 100 van de ruim 300 fulltime personeelsleden van thuiszorgorganisatie Curadomi hebben hun directie donderdag per brief met klem verzocht op korte termijn in overleg te treden met de werknemersorganisaties.
Tot de brief werd woensdagavond besloten tijdens een langdurig beraad met de werknemersorganisaties RMU Werknemers/VakGMV, Abvakabo, FNV, CNV Publieke Zaak, Nu’91 en FBZ. In hun brief verwijzen de werknemers naar artikel 53 uit de thuiszorg-CAO. Dat bepaalt dat de werkgever bij reorganisaties met rechtspositionele gevolgen voor werknemers tijdig met de werknemersorganisaties om de tafel moet.
Vorige week besloot de directie van Curadomi het overleg met de werknemersorganisaties tot nader bericht op te schorten. In een toelichting daarop schreef interim-directeur B. van Leeuwen eerst te willen nagaan welke andere financiële bronnen dan alleen de aandeelhouders konden worden aangeboord.
Dinsdag meldde Van Leeuwen de RMU/VakGMV druk bezig te zijn met het op gang brengen van externe geldstromen. Van arbeidsrechtelijke consequenties zoals de flexibilisering van de arbeidscontracten en het inleveren van een periodiek door het personeel, zo liet hij daarbij weten, zou op dat moment geen sprake meer zijn.
Het personeel dat donderdag de brief stuurde, neemt geen genoegen met die verklaring en wil dat Van Leeuwen de vakorganisaties duidelijk maakt welke maatregelen er inmiddels zijn getroffen. Ook de werknemersorganisaties reageren met verwondering op het bericht dat Curadomi de stijgende lijn weer te pakken heeft.
„Op 1 juli kregen de vakorganisaties en de ondernemingsraad van Curadomi te horen dat er financieel nog één à twee maanden te gaan waren en dat het de vraag was of de salarissen op tijd konden worden betaald. Kennelijk is er tussen de eerste en de twaalfde iets totaal onverwachts gebeurd”, aldus onderhandelaar Chr. Baggerman van RMU Werknemers/VakGMV.
CNV-onderhandelaar W. Pasman zegt dat een interim-directeur in twee weken veel nieuw vermogen in een noodlijdend bedrijf kan pompen. „Maar met dure leningen bij de bank met een torenhoge rente is Curadomi natuurlijk niet gebaat.”