Magna Carta van Harvard blijkt geen kopie maar zeldzaam origineel
De prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard blijkt een extreem zeldzaam, authentiek exemplaar van de Magna Carta te bezitten. De universiteit ging ervan uit dat het document een kopie was, maar experts van King’s College in Londen ontdekten dat het een origineel is. De Magna Carta geldt als een van de belangrijkste juridische documenten ter wereld.
Harvard kocht het document in 1946 voor 27,50 dollar. De toenmalige verkoper sprak van een kopie uit 1327. Britse wetenschappers stelden vast dat het een originele versie uit 1300 was, waarvan er maar zes bekend waren. Dat maakt het volgens de ontdekker professor David Carpenter een van de kostbaarste documenten ter wereld.
De onderzoekers hebben gekeken naar de maten, de tekst en de geschiedenis van het document. Ook is onderzoek verricht met speciale apparatuur. Zo werd vastgesteld dat het ging om een belangrijke uitgave in opdracht van koning Edward I.
De eerste versie van de Magna Carta was een reeks afspraken tussen de Engelse koning Jan zonder Land en een aantal baronnen. Latere koningen kwamen met eigen versies, zoals deze uit 1300. Het document beperkte de macht van de koning en verankerde de positie van zijn onderdanen. Daarmee wordt het gezien als de basis van veel latere wetgeving, waaronder de grondwetten in veel andere landen.
Het document in handen van Harvard Law School meet 48,9 bij 47,3 centimeter, grofweg zo groot als een A2’tje. Een exemplaar uit 1297 werd in 2007 verkocht voor 21,3 miljoen dollar, destijds 14,8 miljoen euro. Amanda Watson van Harvard zegt in The New York Times dat ze zich niet kan voorstellen dat de universiteit het document nu gaat verkopen.