Binnenland

Noord-Holland verhoogt provinciale motorrijtuigenbelasting

Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.

14 May 2025 17:19Gewijzigd op 14 May 2025 18:28Leestijd 2 minuten

In hun coalitieakkoord spraken VVD, BBB, GroenLinks en PvdA in 2023 al af de zogeheten opcenten te verhogen van 67,9 naar 77,4 procent bovenop het landelijke tarief, om de uitgaven te kunnen dekken. Dit tarief gaat in 2026 naar 82,1 procent.

Bezitters van motorvoertuigen in Noord-Holland betalen sinds 2001 minder motorrijtuigenbelasting dan in de andere provincies. Dat blijft ook na deze verhoging zo.

De provincie kampt niet alleen met hogere materiaal- en loonkosten, maar bijvoorbeeld ook met fors stijgende vergoedingen voor schade die ganzen en andere dieren aanrichten. In de voorgestelde begroting wordt extra geld uitgetrokken voor de omgevingsdiensten, het bevorderen van de biodiversiteit, doorfietsroutes en archeologiemuseum Huis van Hilde.

Aan de inkomstenkant speelt mee dat een groot deel van het verwachte rijksgeld voor het landelijk gebied is weggevallen. Daarom is ervoor gekozen te bezuinigen op projecten rond toerisme, erfgoed en waterrecreatie. Maar er is ook geld vrijgekomen, doordat er te ruim was begroot bij gladheidsbestrijding en onderhoud van (vaar)wegen.

De realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) gaat door zoals gepland, zegt gedeputeerde Esther Rommel (financiën, VVD). „Naast het belang van natuurherstel helpt dit de noodzakelijke vergunningverlening voor onder meer woningbouw, verbetering van onze infrastructuur en de verduurzaming van de industrie. Zo biedt het ook perspectief voor boeren en andere ondernemers.” Daarvoor wordt de komende jaren 200 miljoen euro gereserveerd.

De enorm stijgende kosten voor faunaschade van 6 miljoen in 2020 naar 29 miljoen wil de provincie met „actief beheer” binnen drie jaar terugdringen. Een andere kostenpost is het toezicht op Tata Steel in IJmuiden, dat bezig is met vergunningen om geleidelijk over te gaan op wat het ‘groen staal’ noemt. De provincie wil geen vertragende factor zijn en schuift daarom 2,8 miljoen euro extra naar de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Noord-Holland geeft verder aan bij het Rijk te blijven pleiten voor een oplossing voor dreigende tekorten bij het gemeente- en provinciefonds.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer