TenneT verwacht dat Staat bijdraagt aan miljardeninvesteringen
Netbeheerder TenneT verwacht steun van de Nederlandse staat bij het financieren van de ongeveer 200 miljard euro die het tot 2034 wil investeren. Dit heeft topvrouw Manon van Beek donderdag gezegd.
Eerder donderdag maakte TenneT bekend dat het bedrijf tot 2034 zo’n 200 miljard euro verwacht te investeren in de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland en Duitsland. Dit wil de netbeheerder deels zelf bekostigen, maar het bedrijf kijkt ook naar financiering van private investeerders en de kapitaalmarkt, meldde financieel topvrouw Arina Freitag. Van die 200 miljard euro is ongeveer 90 miljard euro bedoeld voor het net in Nederland.
De Nederlandse staat is de enige aandeelhouder van TenneT. De Staat heeft volgens de netbeheerder vorig jaar al twee aandeelhoudersleningen van samen 44 miljard euro verstrekt voor de investeringen tot en met 2026. Of en hoeveel geld TenneT voor de jaren daarna van de Staat wil, kon Van Beek nog niet zeggen. „Al met al kunnen we ervan uitgaan dat we een zeer betrokken aandeelhouder hebben”, zei ze er donderdag over bij het toelichten van de jaarresultaten over 2024.
De topvrouw verwacht dat hierover vanaf vrijdag meer bekend wordt. Dan verschijnt een nieuw Interdepartementaal Beleidsonderzoek over de kosten van het energiesysteem. Naar aanleiding daarvan buigt het kabinet zich onder meer over eventuele financiering. Het kabinet verwacht dat hierover meer bekend wordt bij de voorjaarsnota.
Freitag zei dat TenneT nog steeds kijkt naar de verkoop van TenneT Duitsland via een beursgang of onderhandse verkoop van de aandelen. Nederland en Duitsland hadden eerder meer dan een jaar onderhandeld over de verkoop van de Duitse activiteiten van TenneT aan Berlijn, maar deze gesprekken liepen in juni vast. De kosten bleken te hoog voor Duitsland. Freitag liet weten dat TenneT nog wel nauw contact heeft met Duitsland en gaf aan te hopen dat Duitsland nog wel financieel betrokken blijft.
Als TenneT Duitsland onderhands wordt verkocht, zal dat waarschijnlijk niet aan slechts één grote investeerder zijn, aldus Freitag. „Het is hypothetisch, maar gezien de omvang van de investeringen is een groep investeerders waarschijnlijker”, zei ze hierover.
Vanwege de beoogde verkoop hebben TenneT Nederland en TenneT Duitsland zich per 1 januari 2025 afgesplitst tot twee onafhankelijke organisaties. Ze werken wel samen in een groep, TenneT Holding.