Duits Hof spreekt zich niet uit over ”Jodenzeug”; klager stapt naar Europese Hof
Het Constitutioneel Hof van Duitsland heeft een klacht over de omstreden ”Jodenzeug” op de gevel van de Stadskerk in Wittenberg niet in behandeling genomen. De klager wil nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen.
Dat meldde het christelijk mediamagazine Pro deze week.
Het ”Bundesverfassungsgericht” in Karlsruhe, het hoogste Duitse rechtsorgaan, heeft geen reden voor zijn besluit gegeven, aldus een woordvoerder. Volgens de Duitse wetgeving heeft het hof daartoe de mogelijkheid.
De klager, Michael Düllmann, maakte in 1978 de overstap van het christendom naar het jodendom. Al jarenlang strijdt hij voor de verwijdering van de ”Judensau” op de gevel van de Stadskerk in Wittenberg. De sculptuur, op 4 meter hoogte, net onder de dakrand op de hoek van de kerk, toont een zeug die aan haar tepels enkele mensen, Joden, zoogt. Een rabbijn, met hoed, kijkt het –voor Joden onreine– dier in het achterwerk. Het expliciet anti-judaïstische reliëf, daterend uit 1290, komt op meerdere plaatsen in Duitsland voor, zoals ook op de ruïne van de St.-Nikolaikirche in Zerbst (Anhalt).
Steeds opnieuw wees de Duitse rechter Düllmans verzoek af. In 2022 stelde het Bundesgerichtshof (zeg: de Hoge Raad) dat de protestantse gemeente van Wittenberg zich voldoende van de inhoud van de sculptuur distantieert: ze bracht in 1988 onder meer een plaquette bij de kerk aan met informatie over dit „getuigenis van christelijke anti-judaïsme”. Volgens de voorzitter van de kerkenraad van de Stadskerk, Jörg Bielig, wil de gemeente de „plek ter waarschuwing” ook verder ontwikkelen.
De kerkenraad sprak zich in het verleden al uit tegen verwijdering van het reliëf. Stefan Günther, studieleider van het Wittenberger Predikantenseminarie, typeerde het besluit van het grondwettelijk hof daarom als „de weg wijzend”, aldus Pro. Zou het hof zich wél voor verwijdering hebben uitgesproken, dan zou dit volgens hem gevolgen gehad hebben voor het „gedenkwerk” in heel Duitsland.
In 2022 spraken ook zo’n vijftig Israëlische wetenschappers, onder wie kunst- en cultuurhistorici, zich tegen verwijdering uit. Antisemitisme laat zich niet stoppen door een beeldenstorm, schreven zij.
Klager Michael Düllmann wil zich, nu hij bij de Duitse rechtbanken bot heeft gevangen, wenden tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg, liet hij weten.