BinnenlandMiddel X

Voorwaardelijke celstraffen voor verstrekken zelfdodingsmiddel

Een 74-jarige vrouw heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar gekregen, omdat ze het zelfdodingsmiddel met de naam middel X aan mensen had gegeven. Tiny B. uit Amersfoort kreeg ook een taakstraf van 80 uur. Ze is schuldig bevonden aan hulp bij zelfdoding en aan deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie had 2,5 jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het is de hoogste straf uit de zaak, en het was ook de hoogste eis.

ANP
4 July 2024 10:44Gewijzigd op 4 July 2024 13:48
De zaak over het middel X. beeld ANP, Nicole van den Hout
De zaak over het middel X. beeld ANP, Nicole van den Hout

Volgens de rechtbank in Arnhem heeft zij „zeker duizend doses verspreid, en mogelijk meer, met alle in de toekomst gelegen risico’s van dien”. Die middelen werden gekocht door mensen die een einde aan hun leven wilden maken, en dat in sommige gevallen ook hebben gedaan. Onder hen waren „kwetsbare, relatief jonge mensen van wie de doodswens niet bestendig lijkt te zijn geweest”, aldus de rechter.

De rechter noemde ook het leed bij nabestaanden. Zo raakte een vrouw door haar doodswens verwijderd van haar dochter, die daardoor niet bij haar kon zijn in de laatste fase van haar leven.

B. leverde ook een middel waarmee gebruikers konden voorkomen dat ze middel X uitbraakten. Dat middel moest voorkomen dat ze de zelfmoordpoging zouden overleven. Ze had geen vergunning om daarin te handelen. Daar is ze ook voor veroordeeld.

Leverancier van het dodelijke middel was Alex S. (31) uit Eindhoven. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot 3,5 jaar cel, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. Zijn zaak loopt nog in hoger beroep. Tiny B. zorgde ervoor dat klanten hun adres doorgaven aan S. en hem betaalden.

Jos van Wijk, voormalig voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil, kreeg een voorwaardelijke straf van vier maanden. Zijn aandeel was relatief klein, hij heeft vooral nagelaten in te grijpen. De andere verdachten werden vrijgesproken.

De strafzaak diende in april en telde toen zeven verdachten. Een van de verdachten, Loek de L., is daarna op 80-jarige leeftijd overleden. De zaak tegen hem verviel daardoor. Ook tegen hem had het OM 2,5 jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De verdachten wilden dat mensen zelf zouden kunnen beslissen over hun overlijden. De rechtbank sprak van „een groep mensen bij wie het ideaal van autonomie voorop heeft gestaan”, ze waren volgens de rechter geen mensen „die hebben gehandeld in de dood”.

Op het plein voor de rechtbank demonstreerde een groep mensen om de verdachten te steunen. Het voorlezen van het vonnis werd enkele keren verstoord door het geluid van sirenes en door geroep met een megafoon.

Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer