Goedkoop een dagje uit: Museum als startpunt bezoek militaire havenplaats Hellevoetsluis
Het startpunt voor een bezoek aan Hellevoetsluis, zo noemt museum Fortresse Holland, Openluchtmuseum Hellevoetsluis zich. Voor minder dan 10 euro maakt de bezoeker er kennis met de maritieme vestingstad.
Met Rotterdam, Dordrecht, Brielle en Zuid-Hollandse en Zeeuwse badplaatsen op aan te rijden afstand moet Hellevoetsluis flink aan de bak om zich te profileren. Op 1 april opende daarom in de loods bij Droogdok Jan Blanken een nieuw museum: de Museumloods. Fortresse Holland is een fusie van het Droogdok en het vroegere Stadsmuseum. Het museale oorlogsschip De Buffel werd ook in de plannen meegenomen, maar dat bleef uiteindelijk zelfstandig.
Het oude Stadsmuseum, dat gratis toegankelijk is, is nu een open depot waar onder andere aan het herstel van museumstukken wordt gewerkt. De tentoonstellingen vinden plaats in de Museumloods, waar wel een toegangsprijs voor wordt gevraagd. „We hebben drie zalen”, vertelt conservator Dominique Sonneveld. „In de eerste zijn wisselexposities. Nu staan daar spullen die inwoners van Hellevoetsluis zelf tentoonstellen, zoals onder andere vondsten van een magneetvisser. De tweede zaal gaat over de geschiedenis van Hellevoetsluis. En de derde over de IJzeren Eeuw. Zo noem je de periode tussen 1800 en 1900 toen zeilschepen werden vervangen door stoomschepen.”
Het museum bevat maquettes, foto’s, video’s, schilderijen en kleine voorwerpen als muntjes, vuurstenen en sleutels van bunkers. De favoriet van Sonneveld? „Een maquette uit 1834 van de Rijkswerf van Hellevoetsluis. Die is heel gedetailleerd. Hij is in Hellevoetsluis gemaakt en is eigendom van het Rijksmuseum. Wij laten hem hier zien.”
Hellevoetsluis diende eeuwenlang als haven voor oorlogsschepen, vergelijkbaar met het huidige Vlissingen en Den Helder. „In het museum is er veel te zien over zeehelden als Tromp en De Ruyter.” Volwassenen betalen voor de Museumloods 9,50 euro, kinderen tot 15 jaar betalen 7,50 euro en onder de 6 jaar kunnen kinderen gratis naar binnen. Voor een bezoek aan het Droogdok moet wel extra worden betaald. „Dat kan alleen onder leiding van een gids. Je gaat namelijk door lage tunnels heen, waarbij je ook een helm op moet.” Het museum heeft enkele betaalde krachten in dienst en draait verder vooral op vrijwilligers.
Sonneveld ziet het museum als beginpunt van een bezoek aan de vestingstad. „Er is nog veel te zien van de oude vestingwerken. Er staan ook meerdere oude kanonnen.” Ze wijst erop dat in Hellevoetsluis diverse periodes uit de militaire historie door elkaar heen lopen. „Er zijn ook bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te zien.”
Deel 2 in een serie over uitjes tot 10 euro.