Eropuit

Goedkoop een dagje uit: Oud en jong klimt in het Belevenissenbos

Ouders en kinderen die met elkaar klimmen. Picknicktafels als horecagelegenheid. En een vrijwillige entree van 1,50 euro. Oftewel: het Belevenissenbos in Lelystad.

6 June 2024 08:17Gewijzigd op 27 June 2024 07:47
André Rijsdorp in het door hem bedachte Belevenissenbos in Lelystad. beeld RD
André Rijsdorp in het door hem bedachte Belevenissenbos in Lelystad. beeld RD

Klimtoestellen in een waterplas, een pomp waar kinderen mee kunnen spelen en een glijbaan die op de grond ligt in afwachting van plaatsing op een nieuw aan te leggen heuvel. Iets verderop staan een paar primitieve kleedhokken. En niet ver daarvandaan een bord waarop de spelregels van het bos zijn aangegeven. Het komt erop neer dat er geen toezicht is en dat van bezoekers wordt verwacht dat ze alles netjes houden.

Op een kleine tractor komt André Rijsdorp (57) aangereden over een hobbelig, door groen omgeven pad. Hier is de inwoner van Lelystad, in het dagelijks leven eigenaar van een adviesbureau, in zijn element. „Hier kan ik mijn gedachten verzetten.” Rijsdorp was in 2010 voorzitter van de scouting in Lelystad. „We wilden meer activiteiten voor de jongeren. Tegelijkertijd wilde Staatsbosbeheer hier een speelbos ontwikkelen.”

Rijsdorp merkte dat kinderen zich verveelden als ze met hun ouders door het bos wandelden. Daarom bedacht hij het Belevenissenbos. Het ging in 2012 open. „We hebben 40 hectare en ongeveer 170 objecten om te spelen. Daarmee zijn we het grootste speelbos van Europa. Elk jaar komen er ongeveer tien objecten bij.” In het bos zijn behalve paden waar kinderen kunnen rennen ook allerlei klimtoestellen, evenwichtsbalken en plekken waar ze via paaltjes en balken het water over kunnen steken. De favoriet van Rijsdorp? „De dubbele kabelbaan die over het water gaat.”

In een afgebakend deel van het park lopen zes paarden, die overigens niet mogen worden aangeraakt. In ditzelfde deel is het mogelijk om op afspraak een tent op te zetten voor een overnachting. Het is wel primitief: voor de toiletten moeten kampeerders een flink stuk lopen en er is geen stromend water.

Acht vrijwilligers onderhouden het speelbos. Jaarlijks is er zo’n 60.000 euro nodig voor het onderhoud. „Dat geld halen we op met het verhuren van de kampeerplekken en met de verkoop van haardhout.” Bij de ingang van het park staat een bord met daarop een QR-code, zodat mensen op vrijwillige basis 1,50 euro per persoon kunnen geven. Rijsdorp hoopt dat meer scholen het bos ontdekken als een goedkoop reisje. Hij wil geen horeca in het bos. „Dan gaat pa met een biertje op het terras zitten, terwijl de kinderen gaan spelen. Het is veel beter als gezinnen samen gaan klimmen en picknicken. Dat is goedkoop en gezellig.”

Deel 1 in een serie over uitjes tot 10 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer