CGK-Vrouwendag: Het gaat niet om presteren en succes, maar om vrucht dragen
„Gods verlangen is dat je vrucht blijft dragen. Blijven op de plek waar God je stelt, voor de mensen die op je pad komen. Het gaat niet om presteren en succes, maar om vrucht dragen. Verlang er daarom naar om van betekenis te zijn en leef om te dienen.”
Dat zei Els van Dijk, voormalig directeur van de Evangelische Hogeschool, donderdagmorgen tijdens de CGK-Vrouwendag. De bijeenkomst in de christelijke gereformeerde kerk De Fontein in Bunschoten-Spakenburg was georganiseerd door de Bond van Christelijke Gereformeerde Vrouwenverenigingen. Het thema van de dag luidde ”Vrucht dragen”.
Wijnstok
Rieke den Hertog, voorzitter van de Bond, opent de dag met het lezen uit Johannes 15, over de wijnstok. „Ik ben de ware wijnstok, zegt God. Wij mogen onszelf zien als ranken. De druiven groeien aan de ranken. Uit onszelf vrucht dragen is niet mogelijk. In dit Bijbelgedeelte valt het woord ”blijven” op. Hoe blijf je in Christus? Dat doe je door terug te gaan naar het Woord, door te luisteren naar wat Hij ons te zeggen heeft. Door Hem mogen we merken dat we vruchten voortbrengen waar we van onszelf nooit mee zouden komen.”
Bestuurslid Heidy Vink leidt het thema ”Vrucht dragen” in. „De negen facetten van de vrucht van de Geest zijn niet los verkrijgbaar. Je kunt niet kiezen welk onderdeel je het meeste ligt. Wie de Geest ontvangt, heeft de vrucht. Liefde is het eerst aspect dat Paulus noemt. Uit de liefde komen alle andere eigenschappen voort.”
Tuinman
De lezing van Els van Dijk heeft als thema ”Door de ogen van de Tuinman”. Van Dijk begint haar referaat met een directe vraag aan de ruim 300 aanwezige vrouwen: „Wat is de opbrengst van je leven tot nu toe? Misschien ervaar je wel dat je weinig tot geen vrucht draagt, zeker als je het vergelijkt met een ander. Of mogelijk ben je heel tevreden met de opbrengst van je leven als je kijkt naar al die liters soep die je kookte of meters cake die je bakte voor het goede doel.”
De maatstaven waardoor je tot deze antwoorden komt, maken uit, zo vervolgt Van Dijk. Ze somt bekende Bijbelse figuren op. „Jozef zou je kunnen zien als grootdenker en opschepper. Bovendien zat hij in de gevangenis. Mozes had driftbuien, ondanks zijn zachtmoedige karakter. En Elia had aanleg voor depressies.”
Maar deze manier van kijken heeft niet zoveel met vrucht dragen te maken, stelt Van Dijk. „We zijn geneigd om succes af te meten aan schoolresultaten of carrière. Maar het is ook mogelijk om succesvol te zijn zonder vruchtbaar te zijn.”
Vruchtbaarheid en productiviteit zijn beslist niet hetzelfde, zegt de voormalige EH-directeur. „Je doet van alles, maar je doet het zelf. En wellicht vraag je God het te zegenen, maar het zijn jouw plannen en jouw ideeën. En mogelijk doe je het ook om jezelf te bewijzen, als je diep in je hart kijkt.”
Vrucht dragen heeft te maken met ”zijn”, aldus Van Dijk. „Blijf in Hem, dan kun je vrucht dragen. Zijn verlangen wordt jouw verlangen. Gods verlangen is dat je vrucht blijft dragen. Blijven op de plek waar God je stelt, voor de mensen die op je pad komen. Het gaat niet om presteren en succes, maar om vrucht dragen. Verlang er daarom naar om van betekenis te zijn en leef om te dienen.”
Frisheid
Vrucht dragen kan op alle leeftijden. Volgens Psalm 92 kun je in de ouderdom vrucht dragen. Van Dijk: „Als je 55 wordt, ben je niet over je hoogtepunt heen, maar kun je juist fris en fruitig zijn in de manier waarop je in het leven staat. Dicht bij God leven geeft namelijk een frisheid die juist toeneemt als je ouder wordt. Vrucht dragen en de vrucht van de Geest moeten wel onderscheiden worden. De vrucht van de Geest is voor iedere gelovige hetzelfde en moet je niet verwarren met talenten, eigenschappen en persoonlijkheidskenmerken.”
„Volgens Psalm 92 kun je in de ouderdom vrucht dragen” - Els van Dijk, voormalig directeur Evangelische Hogeschool
Messiasbelijdende Joden
Aan het eind van de morgen vindt de afsluiting van de jaarlijkse actie plaats. In het achterliggende jaar heeft de vrouwenbond zich ingespannen voor Messiasbelijdende Joden in Israël. Ds. P.W.J. van der Toorn, bestuurslid van Stichting Steun Messiasbelijdende Joden, neemt een cheque in ontvangst. Ruim 18.000 euro is er opgehaald voor het werk in Israël. Belangrijk, stelt de predikant: „Dat mensen juist nu opstaan voor Messiasbelijdende Joden en mensen in nood betekent heel erg veel. Vanuit het land en verenigingen wordt er veel gebeden voor Israël en de Messiasbelijdende Joden. Laten we uitzien naar bekering van seculiere en orthodoxe Joden én uitzien naar de komst van Christus op de wolken van de hemel.”