Amsterdams geld voor lerarencampus, fietsbrug en energietransitie
De gemeente Amsterdam heeft donderdagochtend de Voorjaarsnota gepresenteerd met daarin de financiële plannen voor het komende jaar. Dankzij meevallers in de eerdere begroting kan de hoofdstad meer geld uittrekken voor bereikbaarheid, onderwijs en de energietransitie. Zo komt er een lerarencampus met betaalbare woningen op IJburg.
Om leraren „aan de stad en ons onderwijs te kunnen binden” wordt op IJburg een lerarencampus met tachtig „betaalbare woningen” gebouwd, zegt Hester van Buren, wethouder Financiën. Voor middeninkomens is het moeilijk een betaalbare woning te vinden in de hoofdstad, een probleem dat ook het lerarentekort voedt. Daarom trekt Amsterdam 15 miljoen euro uit voor dit project. Het is nog niet duidelijk hoeveel die woningen gaan kosten.
Volgens de gemeente moet Amsterdam-Noord beter worden aangesloten op de rest van de stad. Daarom wordt nog eens 120 miljoen euro uitgetrokken voor een fietsbrug over het IJ. Het extra geld is onder andere voor het aanleggen van meer wegen naar de zogenoemde Oostbrug en komt bovenop de vorig jaar gereserveerde 100 miljoen euro.
Voorzien wordt dat Amsterdam in 2050 drie keer zoveel stroom moet vervoeren dan het nu doet. Er moet „fors” worden geïnvesteerd in de energietransitie en het elektriciteitsnetwerk, om zo huidige en toekomstige stadsdelen van elektriciteit te kunnen voorzien, zo staat in de nota. De in oktober 2023 opgerichte gemeentelijke organisatie Energie voor de stad moet daarom 50 miljoen euro extra te besteden krijgen.
Verder gaat er 4 miljoen euro naar onder andere reinigingsploegen om de stad schoon te houden. Het sociaal-ontwikkelbedrijf Pantar krijgt 6 miljoen euro om hogere personeelskosten en verminderde flexibele inzet van medewerkers op te vangen. Een traineeship voor net werkende mbo’ers om ervaring binnen de gemeente op te doen, wordt verlengd. Verder komt er meer geld voor toezicht en handhaving bij grote evenementen.