Nieuwe Commandant Landstrijdkrachten bezorgd over China
De Koninklijke Landmacht krijgt vrijdag een nieuwe baas: ”cybergeneraal” Jan Swillens. De toenemende invloed van China ziet hij als grootste zorg.
Het Kasteel van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda is vrijdag het decor voor de overdracht van het commando van de Koninklijke Landmacht. Met de overhandiging van de sabel van Constant Rebecque (die als eerste commandant van de Koninklijke Landmacht geldt) draagt luitenant-generaal Martin Wijnen (1966) de leiding van de landmacht over aan luitenant-generaal Jan Swillens (1967). Van de ene driester naar de andere driester; van een genist naar een commando.
Kleinschalig
Normaliter gaat zo’n commando-overdracht gepaard met veel tamtam: militaire muziek, vlaggen en vaandels, honderden aangetreden militairen en tal van gasten. „In verband met de oorlog in Oekraïne is besloten de ceremonie kleinschalig te houden”, meldt landmachtwoordvoerder Ronald Hoeks. Zo zijn er minder gasten dan bij eerdere vergelijkbare ceremonies. Wel zijn er detachementen van alle onderdelen van de landmacht aanwezig. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso speelt enkele marsen.
De kleinschaligheid is niet het enige dat opvalt. De landmacht zit feitelijk al ruim twee maanden zonder commandant. Generaal Wijnen stapte per 1 januari over van Defensie naar Rijkswaterstaat. Daar is hij directeur-generaal. Over zijn vertrek zei hij: „Het valt in een tijd dat de landmacht elke dag belangrijker wordt. Dat geeft een dubbel gevoel.” Er was de afgelopen maanden weliswaar een plaatsvervanger beschikbaar, maar het boegbeeld van de landstrijdkrachten was even zoek.
Met Swillens als nieuwe commandant krijgt de landmacht een militair die met de laarzen in de modder heeft gestaan. Zo heeft hij ervaring opgedaan in Afghanistan. Na het behalen van zijn bul aan de KMA in 1989 voltooide Swillens de commando-opleiding. In zijn carrière vervulde hij diverse functies bij het Korps Commandotroepen, waarvan de laatste die van korpscommandant was. Als generaal voerde hij het bevel over 43 Gemechaniseerde Brigade, waarna hij directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) werd in de rang van generaal-majoor.
Werelddominantie
Swillens staat voor de taak zijn mensen klaar te stomen voor moderne oorlogvoering. Hij werd eerder getypeerd als „de cybergeneraal die de vijand met drones en data bestrijdt”. Bij de MIVD hamerde hij vooral op de toenemende invloed van China. Volgens Swillens heeft die in de toekomst grote militaire en economische gevolgen voor de wereld.
In zijn streven naar werelddominantie zet China alle middelen in. Niet alleen militair en financieel-economisch, maar ook met ruimtevaart, kunstmatige intelligentie en nieuwe vormen van supersnelle communicatie en dataverwerking. Op sommige terreinen is het land al bijna niet meer in te halen. „Dat de wereld van de toekomst er anders gaat uitzien, is een feit”, voorspelde Swillens in januari in de Defensiekrant. „China wil in 2049 economisch en militair dominant zijn. Daarmee schieten ze al aardig op.”