Kerk & religie

Bijbels museum Frankfurt steunt directrice Joods museum na antisemitisme

Het Bijbels museum in Frankfurt am Main heeft deze week zijn steun betuigd aan de directrice van het Joods museum in de Duitse stad, Mirjam Wenzel. Zij kreeg onlangs tijdens een lezing in Berlijn te maken met fel verbaal antisemitisme.

Redactie kerk
17 February 2024 15:17
Mirjam Wenzel, directrice van het Joods museum in Frankfurt. beeld Mirjam Wenzel
Mirjam Wenzel, directrice van het Joods museum in Frankfurt. beeld Mirjam Wenzel

Dat berichtte de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea vrijdag.

Wenzel hield op zaterdag 10 februari een lezing in museum Hamburger Bahnhof in Berlijn. Deze stond in het kader van een honderd uur durend optreden van de Cubaanse kunstenares en activiste Tania Bruguera over het boek ”Totalitarisme” van de Joodse filosofe Hannah Arendt.

Tot twee keer toe verstoorden pro-Palestijnse activisten het evenement. Zij scholden Wenzel uit voor „raciste” en „zioniste”. Volgens de activisten ondersteunt zij de „genocide in Gaza”. Wenzel moest haar lezing afbreken, aldus Idea.

Het Bijbels museum in Frankfurt betuigt in een persverklaring zijn meeleven met Wenzel. „Wie de directrice van het Joods Museum in Frankfurt aanvalt, valt ook ons aan”, schrijft Veit Dinkelaker, directeur van het Frankfurter Bibelhaus Erlebnismueum . Hij typeert de verbale aanval als „Israëlgerelateerd antisemitisme. Wij dulden geen antisemitische actie.” De beide musea werken samen op het terrein van de interreligieuze dialoog.

De Vereniging van Europese Joodse Musea (AEJM) laat in een verklaring eveneens weten „geschokt” te zijn door „het gebrek aan nuance en het agressieve persoonlijke optreden van de activisten, dat geen enkele ruimte meer overlaat voor een open discussie en een museumprofessional in een onmogelijke positie duwt.”

„Meer in het algemeen”, schrijft de AEJM verder, „zijn we diep bezorgd over de manier waarop het gepolariseerde Israëlisch-Palestijnse conflict ons dagelijks werk beïnvloedt en een sterke, negatieve invloed heeft op onze vrijheid van meningsuiting.”

Rechts-extremisten

Intussen heeft de evangelisch-lutherse gemeente in de Duitse stad Gera, in de deelstaat Thüringen, aangifte gedaan wegens huisvredebreuk en beschadiging van eigendommen door rechts-extremisten. De rechts-extremist Christian Klar had mensen op sociale media opgeroepen zich op 12 februari voor de Sint-Johanneskerk in het centrum te verzamelen, verklaarde ds. Stefan Körner tegenover Idea. Om beschadiging van de trappen voor de oude kerk te voorkomen, plaatste de gemeente goed zichtbare versperringen. De demonstranten verwijderden deze echter en plaatsten tal van brandende kaarsen op de traptreden. Na hun vertrek lieten zij die achter en is professionele reiniging nu nodig, aldus ds. Körner. Hij benadrukte verder dat zijn gemeente rechts-extremistische stemmen geen podium wil geven. Het rechts-extremisme wordt in Duitsland een steeds groter probleem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer