Antisemitisme ‘verrast’ Duitse universiteiten
De Joodse student Lahav Shapira werd eind vorige week in het centrum van Berlijn in elkaar geslagen en geschopt door een islamitische medestudent. De jonge vrouw die Shapira begeleidde probeerde de geweldpleger bij de 30-jarige Shapira weg te halen, maar slaagde daar niet in. Toen de dader zich uit de voeten maakte, belde ze direct een ziekenwagen die hem naar het ziekenhuis bracht. Specialisten constateerden een gebroken neus en fracturen in het gezicht.
Shapira kende de dader: een Arabische medestudent. Samen studeren ze aan de Freie Universität in de Duitse hoofdstad. Een maand geleden was de Arabier een van de pro-Palestijnse studenten die een collegezaal bezet hielden uit protest tegen de oorlog in Gaza. Shapira probeerde toen de ruimte binnen te dringen om er posters op te hangen van door Hamas-terroristen ontvoerde Israëli’s. De pro-Palestijnse studenten lieten Shapira natuurlijk niet binnen.
De burgemeester van Berlijn, Kai Wegner (CDU), veroordeelde de aanval. „Ik ben verbijsterd door deze minne aanval”, reageerde hij. Hij voegde eraan toe dat Joodse mensen „zich in Berlijn overal veilig moeten voelen – ook op onze universiteiten”. Josef Schuster, de voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, stelde dat het duidelijk is dat op de universiteiten verbaal geweld is omgeslagen in fysiek geweld. En: „De leiding van de universiteit zegt te streven naar verzoening, maar dat blijkt niet te werken. Wie zich te buiten gaat aan antisemitische misdaden moet van de universiteit worden verwijderd.”
Hanna Veiler, de praeses van de Joodse studentenorganisatie JSUD, beschuldigde in een opiniebijdrage in de Jüdische Allgemeine de Freie Universität eveneens van tolerant gedrag ten opzichte van antisemieten. „De leiding van de Freie Universität greep niet in toen de afgelopen maanden op de campus het antisemitisme toenam. Nu is gebeurd waar we voor waarschuwden.”
Veiler en Schuster hebben een punt. Het is een feit dat gewelddadige antisemitische incidenten de laatste jaren in Duitsland zijn toegenomen. Na 7 oktober 2023 is het hek helemaal van de dam, ook op hogere onderwijsinstellingen. Veelzeggend over de lakse houding van universiteiten is het schandaal rond een gasthoogleraar aan het gerenommeerde Max Planck Instituut. Welt am Sonntag schreef deze week dat de hoogleraar, die vorig jaar april op het instituut arriveerde, „de strijd van Hamas bezingt en het optreden van de Israëlische soldaten vergelijkt met het antisemitische geweld van de nazi’s”. Dergelijke taal bezigt de wetenschapper al jaren. Desondanks is het Max Planck Instituut verrast door de informatie die de Duitse krant over de hoogleraar naar buiten bracht. Het instituut gaat de zaak nu onderzoeken.
Bizar is dat de instelling vanwege zijn besmette oorlogsverleden zogenaamd prioriteit verleent aan de Duits-Joodse verzoening. Mooie woorden dus, nu nog de daden.