Kerk & religie
Vaticaan en China akkoord over nieuw bisdom

In China is voor het eerst sinds de communistische revolutie in 1949 een nieuw rooms-katholiek bisdom opgericht. Dat is mogelijk vanwege een overeenkomst tussen het Vaticaan en de Chinese regering.

Redactie kerk
beeld Greg Baker
beeld Greg Baker

In het nieuwe bisdom Weifang in Oost-China wonen 9,4 miljoen mensen. Volgens cijfers van het Vaticaan leven er 6000 rooms-katholieken, die worden bediend door 10 priesters en 6 religieuze zusters.

Anthony Sun Wenjun werd maandag in de kathedraal van Christus Koning in Qingzhou tot bisschop gewijd, meldde de Vlaamse nieuwsdienst Kerknet dinsdag. Hij zal het bisdom Weifang leiden.

Vorige week kondigde het Vaticaan de bisschopswijding van Thaddeus Wang Yuesheng aan. Hij wordt hoofd van het bisdom Zhengzhou in de provincie Henan.

De benoeming van twee bisschoppen en de oprichting van een nieuw bisdom wijzen op toenadering tussen China en het Vaticaan, aldus Kerknet. In China zijn er twee katholieke kerken: een die trouw is aan Rome en een die door het regime wordt gesteund.

Overeenkomst

De Rooms-Katholieke Kerk en de Chinese regering hebben al jaren onenigheid over de grenzen van bisdommen en de benoeming van bisschoppen. Ze ondertekenden in 2018 een overeenkomst die een definitieve scheuring tussen de twee kerken moet voorkomen. De aanstelling van de nieuwe bisschoppen en de oprichting van het bisdom Weifang laten zien dat die overeenkomst nog geldt, aldus Kerknet. De overeenkomst is steeds voor twee jaar en moet in oktober worden hernieuwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer