Boerenprotesten in aanloop naar ‘blokkade Parijs’
In heel Frankrijk zijn boeren weer de straat op gegaan om te protesteren tegen het landbouwbeleid van de regering. Meestal gaat het om blokkades van snelwegen of verbindingswegen. In de morgen zijn er rond de veertig geteld melden Franse media. In de middag willen de boeren de hoofdstad blokkeren door de voornaamste autosnelwegen van of naar Parijs te versperren. Ze willen dat een week volhouden.
De mensen in en rond Parijs kunnen maandag daarom maar beter niet met de auto op pad gaan volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Parijse politie. Volgens de planning van de boerenorganisaties worden rond de hoofdstad acht autosnelwegen geblokkeerd, inclusief de A1 naar het noorden, de A4 naar de Elzas, de A5 richting Bourgondië, de A6 naar Lyon en de A13 richting Normandië in beide richtingen. De politie heeft 15.000 man op de been gebracht, vooral om te voorkomen dat de betogende boeren naar de hoofdstad zelf trekken, melden Franse media.
De Franse regering heeft afgelopen week de boerenprotesten trachten te smoren. Zo werd de geplande hogere belasting op diesel voor de sector geschrapt. Maar de grootste boerenbonden noemen dat bij lange na niet voldoende. Premier Gabriel Attal reisde vrijdag speciaal naar een dorp in het zuiden om te verklaren dat de regering „de boodschap heeft begrepen en dat de landbouw boven alles zal worden geplaatst”. Attal ontvangt maandag de leider van verreweg de grootste boerenorganisatie, Arnaud Rousseau van de Nationale Federatie van Bonden van Landbouwondernemers (FNSEA).
De boeren vinden dat de prijzen voor hun producten onaanvaardbaar laag worden, dat de energie en de milieumaatregelen beide te duur zijn en ze vinden dat er te veel bureaucratie is, onder meer met regels van de EU. De Franse minister van Landbouw Marc Fesneau heeft maandag gezegd dat hij deze week nog een besluit van de EU wil zien, waarmee regels ten aanzien van braakland (tijdelijk onbebouwde akkers) worden aangepast om de Franse boeren te helpen.
Ook taxichauffeurs blokkeren op veel plaatsen verbindingswegen. Zo is bijvoorbeeld de luchthaven van Toulouse onbereikbaar geworden met de auto. Het gaat om een conflict over nieuwe regels voor de sector die volgens de taxichauffeurs hun bestaan bedreigt. Ze hekelen vooral de in hun ogen dure en onduidelijke regels ten aanzien van het ziekenvervoer. Als ze er niet mee akkoord gaan, mogen ze tot hun woede geen patiënten meer vervoeren.