Muziek

CDA-leider Henri Bontenbal ambassadeur Hyperorgel Laurenskerk Rotterdam

In de Laurenskerk in Rotterdam zijn plannen voor een prestigieus project: het Hyperorgel. De nieuwste ambassadeur van het project is CDA-leider Henri Bontenbal.

Redactie muziek
17 January 2024 11:13Gewijzigd op 17 January 2024 11:24
Henri Bontenbal achter de klavieren van het hoofdorgel in de Laurenskerk in Rotterdam. beeld Laurenskerk Rotterdam
Henri Bontenbal achter de klavieren van het hoofdorgel in de Laurenskerk in Rotterdam. beeld Laurenskerk Rotterdam

De orgelplannen in de Laurenskerk omvatten een aantal onderdelen. Allereerst de renovatie van het hoofdorgel van Marcussen, dat vijftig jaar geleden in gebruik werd genomen. Het kolossale instrument vertoont de nodige mankementen: ingezakte pijpen, lekkende balgen, haperende tongwerken, rammelende klavieren, een Barkermachine met een geheel eigen mening, zo somt titularis Hayo Boerema op Facebook op. Ook heeft Boerema nog wat wensen: „Een hobo (!), een setzer, een tweede speeltafel, misschien nog wat grondstemmen (Flûte Harmonique zou leuk zijn) en kan die 32’ nou niet wat harder?”

Naast dat het hoofdorgel aangepakt wordt, moet er in het koor van de kerk een nieuw instrument gebouwd worden, naast het bestaande kleine koororgel. Dit zogenoemde Hyperorgel moet „een pijporgel van de toekomst” zijn, dat digitaal te bespelen is. „Zo wordt het orgel toegankelijk voor een brede groep musici, niet alleen organisten. Bovendien ontstaan er klanken voor verschillende, ook hedendaagse, genres en crossovers”, aldus de beschrijving op de site van de kerk. Met het oog op het nieuwe orgel is het pijpwerk van het Pelsorgel in de voormalige Heilige Familiekerk in Rotterdam geschonken aan de Laurenskerk.

De bedoeling is ook dat er een nieuwe, mobiele speeltafel in het koor van de kerk komt waarmee alle drie de orgels van de kerk te bespelen zullen zijn.

Het ”masterplan Laurensorgels” werd acht jaar geleden al gestart. Er komt echter het nodige bij kijken, aldus Boerema: „Drie adviseurs zijn aangetrokken, diverse bouwers hebben een offerte mogen indienen, vele gesprekken zijn er gevoerd, orgelreizen naar orgels en bouwers zijn gemaakt en natuurlijk wordt er naarstig gezocht naar geld.” Het hele project zal miljoenen euro’s kosten. De fondsenwerving is in volle gang en er zijn al meerdere acties georganiseerd.

Inmiddels zijn er volgens Boerema twee orgelbouwers overgebleven, „met een geheel eigen kijk op de zaak”. Binnenkort moet de beslissing vallen met wie de kerk in zee gaat. De titularis hoopt dat eind 2024 of begin 2025 een begin gemaakt kan worden met het project.

In dat geheel zijn ambassadeurs van Hyperorgel Rotterdam van groot belang. Onder hen is nu ook CDA-prominent Henri Bontenbal, die zelf ook orgel speelt. De Rotterdammer is enthousiast over het project. „Het is bijzonder om op het grote orgel van de Laurenskerk te spelen. Een prachtig instrument in een prachtige kerk. Het orgel wordt na de renovatie vast en zeker nog mooier. Ik hoop dat we met elkaar de financiering rond kunnen krijgen, zodat we nog lang kunnen genieten van de Rode Reus in Rotterdam.”

Meer informatie: laurenskerkrotterdam.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer