Economieenergie
Energieleverancier SamSam opent vestiging in Zuid-Afrika

De Nederlandse energieleverancier SamSam heeft een kantoor geopend in Kaapstad (Zuid-Afrika). Het bedrijf, dat sinds de oprichting in 2015 christelijke goede doelen in diverse landen ondersteunt, wil bijdragen aan de stabiliteit van de stroomvoorziening in het land.

Redactie economie
Productie van zonnepanelen in een fabriek in Kaapstad. beeld AFP, Rodger Bosch
Productie van zonnepanelen in een fabriek in Kaapstad. beeld AFP, Rodger Bosch
20018725.JPG
Jan David Kleppe. beeld SamSam

Directeur Jan David Kleppe wijst er in een persverklaring op dat Zuid-Afrika kampt met regelmatige uitval van het stroomnet. SamSam mikt op de installatie van zonnepanelen en thuisbatterijen, zodat consumenten niet meer van het net afhankelijk zijn. Het Nederlandse bedrijf werkt samen met lokale groothandels die de materialen leveren. Een eigen team van SamSam voert de installatie uit.

Kleppe verwacht dat de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse poot veel van elkaar kunnen leren. In Nederland heeft het bedrijf bijvoorbeeld ervaring met ingewikkelde zonnepaneleninstallatie, zoals op daken met veel hoeken en schaduw. Daarbij worden micro-omvormers gebruikt, die in Zuid-Afrika nog weinig bekend zijn. Daar tegenover staat dat zonnepanelen in Afrika standaard worden gecombineerd met thuisbatterijen, wat in Nederland nog veel minder gebruikelijk is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer