Recept uit kookboek ”Geshmak!” van Tulli Padwa: pittige tonijnsalade
Nu de oliebollen alvast gebakken zijn –althans in de kookrubriek– is er nog tijd over voor een hapje voor de kerstdagen. In het kookboek ”Geshmak! Chef Tulli’s Joodse recepten en tradities” (uitg. Manteau, € 29,99) vond ik pittige tonijnsalade, die als voorgerecht opgediend kan worden maar ook op een toastje bij de borrel prima past. Het is het lievelingshapje van de kinderen van Tulli Padwa, schrijft hij in zijn eerste kookboek. Padwa is in België bekend door het programma Shalom allemaal, een documentairereeks over de orthodox-Joodse gemeenschap in Antwerpen.
Geshmak is Jiddisch voor smaakvol, en inderdaad, hoewel ik niet dol ben op bliktonijn vind ik deze salade wel fijn, met het zoutige van de sojasaus en het frisse van alle gehakte groenten. Over de verdere herkomst van het recept lees je niet, dat is jammer. Padwa geeft her en der door het boek heen fijne inkijkjes in de orthodox-Joodse keuken (dat er altijd wel cake op het aanrecht staat, bijvoorbeeld, als snelle snack vóór het ochtendgebed). Maar de ruimte voor achtergrondinformatie had bij een boek als dit nog groter mogen zijn. De rest van de bladzijden vult zich met Joodse recepten (voor challe en babka, voor kippenlever met rijst, voor bagels), met varianten op klassiekers (zoals de gefilte fisj wellington) en typisch Vlaamse invloeden (witlofsalade en cheesecake met speculaas).