Mauritshuis maakt Nederland mooier met muurschilderingen
In 2024 brengen street artists muurschilderingen aan op twintig plekken in het land. Zij laten zich inspireren door schilderijen, objecten of verhalen uit de collecties van verschillende musea. Het project ”Museum Murals” is een initiatief van het Mauritshuis in Den Haag.
In 2022 bestond het Mauritshuis 200 jaar als museum. Het jubileum werd groots gevierd met diverse projecten die in het teken stonden van 200 jaar inspiratie. Een van die projecten was Mauritshuis Murals. Vijf muralists (uit binnen-en buitenland) lieten zich inspireren door vijf schilderijen uit de collectie van het museum en maakten hiervan kleurrijke muurschilderingen op muren in Haagse wijken.
Het succes van dit project smaakte naar meer. Het Mauritshuis wilde van de Mauritshuis Murals een landelijk initiatief (Museum Murals) maken waarbij wordt samengewerkt met diverse musea.
Bij Museum Murals worden 20 verschillende musea en hun kunstcollecties betrokken; die dienen als inspiratiebron. De muralists kopiëren niet één op één een schilderij of object, maar maken een eigen interpretatie. Een museumwoordvoerder: „Zij laten zien dat kunst en de verhalen erachter relevant zijn, of het nou om hedendaagse kunst gaat of om eeuwenoude voorwerpen.”
De levensgrote kunstwerken worden aangebracht in woonwijken, op oude fabrieksmuren of langs het spoor. „Museum Murals zorgen ervoor dat kunst voor iedereen toegankelijk wordt en heel Nederland een beetje mooier”, zegt een woordvoerder van het Mauritshuis. Aan het einde van de zomer van 2024 is elke provincie minstens één muurschildering rijker. Dit feestelijke moment wordt gevierd met een 21e en laatste mural bij het Mauritshuis.
De bewoners van de verschillende plaatsen worden ook bij het project betrokken. Zij mogen meebeslissen over het definitieve ontwerp, zodat hun favoriet de wijk of omgeving opfleurt. Om de banden met de buurten (nog meer) te versterken organiseren de musea tijdens de onthulling van de muurschilderingen activiteiten in het museum en de wijk.
Martine Gosselink, algemeen directeur van het Mauritshuis, is trots op het project: „Als muren konden praten… is een gevleugelde uitspraak. De muurschilderingen die volgend jaar in Nederland te zien zijn, zullen zeker van zich laten horen!”
Via een open call hebben zich ruim 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland voor het project aangemeld. Uit deze inzendingen is een longlist gemaakt van 68 muralists, van wie de portfolio’s zijn gedeeld met de deelnemende musea. Een adviserende rol was hierbij weggelegd voor Peter Ernst Coolen, artistiek adviseur van ”Museum Murals” en oprichter van Street Art Today en Straat Museum. Bij de selectie is gelet op artistieke kwaliteit, diversiteit, storytelling en een eigen signatuur. De gekozen kunstenaars krijgen alle artistieke vrijheid om hun eigen interpretatie om te zetten in een indrukwekkende mural.
De deelnemende musea zijn onder meer Batavialand in Lelystad, het Dordrechts Museum, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Flehite in Amersfoort en Museum Kaap Skil in Oudeschild (Texel).