Mens & samenleving

Matthijs Molenaar (13) is jongste korstmossenkenner van Nederland

Matthijs Molenaar (13) uit Alblasserdam is de jongste korstmossenkenner van Nederland. Deze week vond hij in de Alblasserwaard het purper geweimos, een soort die daar nooit eerder gevonden is.

17 November 2023 08:25Leestijd 2 minuten
Matthijs Molenaar (13) uit Alblasserdam is de jongste korstmossenkenner van Nederland. beeld Matthijs Molenaar
Matthijs Molenaar (13) uit Alblasserdam is de jongste korstmossenkenner van Nederland. beeld Matthijs Molenaar

De leerling van scholengroep Driestar-Wartburg, locatie Guido de Brès in Rotterdam, is fanatiek met zijn hobby bezig. In zijn vrije tijd reist hij het hele land af om korstmossen te zoeken. „Ik heb inmiddels meer dan 500 soorten gezien.”

Wat is een korstmos?

„Een samenlevingsvorm van een alg met een schimmel. Je komt ze in de natuur vooral tegen op bomen en stenen. Korstmossen zijn er in verschillende kleuren. Er bestaan in totaal ongeveer 800 soorten.

Om ze goed te kunnen bekijken, neem ik altijd een loep mee. Daarmee kan ik bijvoorbeeld zien wat voor structuur het korstmos heeft. Op die manier probeer ik de soort te determineren. Als dat niet lukt op basis van de kenmerken die ik in de natuur tegenkom, neem ik een deel van het korstmos mee naar huis en bekijk ik het met een microscoop. Daarmee kan ik een korstmos nauwkeuriger bestuderen.”

Hoe raakte je geïnteresseerd in korstmossen?

„Het is begonnen toen ik elf jaar was. Ik ging vaak met mijn broers mee naar het bos. Zij keken vooral naar vogels. Over korstmossen is veel minder bekend. Daarom vond ik het leuk om onderzoek te doen naar dit natuurverschijnsel.

Sinds vorig jaar houd ik me er veel mee bezig. In de winter ben ik elke zaterdag in de natuur te vinden. In de zomer ook regelmatig, maar niet elk weekend. De korstmossen kunnen ’s zomers namelijk door de zon verbranden. Dan worden ze bruin en zijn ze minder goed herkenbaar.”

Je bent validator voor waarneming.nl. Wat betekent dat?

„Waarneming.nl is een website waarop natuurwaarnemingen in Nederland worden verzameld. Per dag komen daar gemiddeld 300 waarnemingen van korstmossen binnen, vaak met foto’s. Als validator kijk ik of die foto’s kloppen met de soortnaam. Als ik een inzending goedkeur, komt de foto in een grote database terecht.”

Wil je in de toekomst van je hobby je beroep gaan maken?

„Ik wil graag iets in de natuur gaan doen. Misschien wil ik ecoloog worden, maar dat weet ik nog niet zeker. Eerst moet ik de middelbare school afmaken.”

In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer